Janković: Ko dolazi sa područja gde ima korone treba da ostane u samoizolaciji

Vesti 08. sep. 202011:50 > 11:58
Podeli:
Srđa Janković
Izvor: N1

Član Kriznog štaba, imunolog Srđa Janković izjavio je da je u Srbiji trenutno smanjen broj novootkrivenih osoba zaraženih koronavirusom, ali da je rano govoriti da li je taj trend čvrst i još jednom upozorio da nema opuštanja.

Janković je za TV Pink rekao da svako poštovanje mera znači i pridodaje boljoj zaštiti od zaraze.

Kada je povratak građana iz inostranstva u pitanju, Janković kaže da za strože karantinske mere trenutno nema uslova, ali da je preporuka na snazi.

„Svako ko dolazi sa područja gde postoji korona treba da ostane u samoizolaciji. U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge“, rekao je Janković.

Komentarišući izgradnju novih kovid bolnica, Janković kaže da kapaciteti moraju da budu spremni za sve.

„Ne znamo kako će jesen teći, nadamo se da neće biti pogoršanja, ali to niko ne zna. Moramo da sprovodimo sve prventivne mere i moramo da se pripremao za najlošije scenarije“, rekao je Janković.

Povodom početka školske godine i trenutne situacije u školama, Janković je naveo da se pojavljuju sporadični slučajevi oboljevanja dece u školama i da ukoliko se poveća broj, postoji jasan protokol i uputstvo kako dalje.

„Škole za sada dobro stoje. A ukoliko dođe do obolevanja u školi, dete se testira u domu zravlja, roditelj se obraća lekaru, a ukoliko se potvrdi da je korona, deca koja su bila u kontaktu idu pod nadzor. U slučaju da je dvoje dece zaraženo u razredu, onda ceo razred ide na onlajn nastavu“, rekao je Janković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.