Komersant: Moskva naknadno saznala detalje Vučićeve posete SAD, detalji začudili

Vesti 08. sep 202010:30 > 10:31
Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Moskva je naknadno saznala detalje posete predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu, a ti detalji su izazvali čuđenje u ruskom rukovodstvu, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da je Moskva sa čudjenjem primila rezultate posete, kojoj je bio posvećen „sarkastični“ post portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove na društvenim mrežama.

POVEZANE VESTI

 Dnevnik piše, pozivajući se na više izvora u državnim strukturama Rusije, da su čudjenje izazvali ne samo snimci iz Vašingtona, koliko rezultati posete srpskog predsednika koji se u Beloj kući sreo sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i sa premijerom Kosova Abdulahom Hotijem.

„Potpisivanje tačke o uzajamnom priznavanju Kosova i Izraela u Vučićevom prisustvu u suštini legizimizuje aspiracije Prištine na samoopredeljenje. Ruske vlasti su, sudeći po svemu, upozoravale predsednika Srbije o posledicama nekih pozicija iz vašingtonskog sporazuma“, piše Komersant.

List navodi, pozivajući se na izvore u ruskim državnim strukturama, da u isto vreme „Beograd nije obavestio Moskvu o celom nizu tačaka koje su ušle u taj sporazum, uključujući prenošenje ambasade u Jerusalim, priznavanje Hezbolaha za terorističku organizaciju i zabranu kineskih tehnologija.

„Predsednik Vučić je informisao Moskvu o rezultatima posete u SAD. Ali tek posle posta Marije Zaharove„, navodi Komersant.