Američki Savet za nacionalnu bezbednost: Aplaudiramo Vučićevoj hrabrosti

Vesti 08. sep 202000:04 > 00:12
N1

Američki Savet za nacionalnu bezbednost objavio je u ponedeljak uveče da "aplaudira hrabrosti" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle poruke portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove u kojoj je njegovu fotografiju iz Bele kuće uporedila sa scenom iz filma "Niske strasti" i policijskim ispitivanjem.

 NSC je na svom Tviter nalogu izdvojio jednu rečenicu iz izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina koju je prenela agencija Beta, i uz komentar „ispravno rečeno“ dodao da „aplaudira hrabrosti“ predsednika Vučića, uz haštagove „Srbija“ i „Rusija“.

„Veličina čoveka ne meri se ni veličinom stolice na kojoj sedi ni veličinom sile u čije ime govori, već veličinom hrabrosti da na svakoj stolici brani svoj narod i prijatelje svog naroda“, glasi citat Vulinove izjave koji je NSC preneo na srpskom jeziku.

Zaharova je u subotu uveče na Fejsbuku objavila fotografiju Vučića u Ovalnom kabinetu Bele kuće, dok sedi na stolici ispred velikog radnog stola za kojim je predsednik SAD Donald Tramp, a ispod toga i sliku iz poznate scene filma „Niske strasti“ u kojoj glumica Šeron Stoun sedi prekrštenih nogu na ispitivanju u policiji. Kasnije se izvinila.

Vučić je rekao da Zaharova tom porukom „najviše govori o sebi“, uz komentar da „primitivizam i prostakluk koji je pokazala“ govore o njoj, ali i „o onima koji su je tu postavili“.

POVEZANE VESTI

On je danas izjavio da Beograd i Moskva nisu ni u kakvom sukobu i da je komentar Zaharove na Fejsbuku bio „samo jedan nepristojan post“.

Fotografija Vučića u Ovalnom kabinetu koju je Zaharova uporedila sa scenom iz filma „Niske strasti“ nastala je tokom pregovora Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredstvo SAD. Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u petak su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa u Beloj kući potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog „Ekonomska normalizacija“. Dokumenti se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.