Reporteri bez granica o slučaju Ćuruvija: Neefikasnost države podstiče počinioce

Vesti 07. sep. 202020:47 > 20:50
Podeli:
Izvor: Logo

“Neefikasnost države u zadovoljavanju pravde podstiče počinioce takvih zločina”, reakcija je Pavola Salaja zvaničnika nevladine organizacije Reporteri bez granica zaduženog za Evropsku uniju i Zapadni Balkan, povodom ukidanja prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije i vraćanja tog procesa na početak.

POVEZANE VESTI

 Salaj je u pisanoj izjavi za Glas Amerike podvukao da odluka Apelacionog suda u Beogradu predstavlja značajnu prepreku za slobodu medija u Srbiji.

„Duboko je zabrinjavajuće što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Štaviše, poništavanje presude izlaže srpske novinare, koji su izloženi redovnim fizičkim napadima, novim neizvesnostima“, naveo je Pavol Salaj.

Odluka o ukidanju prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Nedeljni telegraf“ i „Evropljanin“ naložio da se suđenje ponovi, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, na ukupno 100 godina zatvora, aprila 2019. (čak dvadeset godina nakon Ćuruvijinog ubistva) bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ukazuje da se prvostepena prestupa pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.