Potpis u Vašingtonu, ambasada u Jerusalimu – Srbija u potencijalnom problemu

Vesti 07. sep 202018:51 > 19:28
Reuters/Leah Millis

Pitanje da li su čelnici Srbije i Kosova znali šta potpisuju u Vašingtonu, gde su se obavezali da će otvoriti ambasade u Jerusalimu, treba postaviti njima, jer Evropska unija o tome nije bila obaveštena, izjavio je u Briselu predstavnik Evropske komisije, Peter Stano. I u Srbiji javnost analizira svako slovo tog dokumenta.

Nema sumnje da će potez premeštanja srpske ambasade u Jerusalim dovesti Srbiji izraelska i američka prijateljstva, ali Srbija je takvom odlukom prekršila rezoluciju Ujedinjenih nacija. 

„Samim tim što Srbija ne poštuje dekleraciju o Izraelu iz 1980. godine, njena pregovaračka pozicija dramatično slabi, jer će argumentacija Albanaca biti – dobro, ako ne poštujete rezoluciju ovu, zašto insistirate na poštovanje rezolucije 1244, ako govorimo o priznanju Kosova ovaj sporazum je jedan veliki korak Aleksandra Vučića kao nezavisne i suverene države“, smatra profesor Vojin Rakić, šef UNESCO katedre za bioetiku za Evropu (Haifa).

Predsednik Srbije je u februaru obećao Izraelu, ali otvaranje zvanične državne kancelarije u Jerusalimu, ne i ambasade.

POVEZANE VESTI:

„Mislim da je spisak problema koji sa time nastaje duži, videli smo da je Arapska liga već osudila, Turska i generalno muslimanski svet, naši odnosi sa Palestincima će biti u potpunosti upropašćeni“, naveo je Filip Ejdus sa FPN. 

Izrael je najavio da će priznati nezavisnost Kosova, iako su se i predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova godinama zalagali da se to ne dogodi. Dokumentom iz Vašingtona to su dozvolili, ali srpske vlasti ne gledaju to kao rešenu stvar.

„Mi imamo ambasadu u Izraelu, da li će ambasada ostati u Tel Avivu i da li će i kada biti izmeštena u Jerusalim to je stvar o kojoj ćemo kao i dinamiku sami odlučivati. Priznanje Kosova je nešto što ćemo mi u svakom slučaju sa Izraelom razmarati malo na tu temu, što bi rekli porazgovaramo, jer mislimo da to nije nešto što je u ovom trenutku toliko bitno“, kaže Veljko Odalović iz Ministarstva spoljnih poslova.

Iako u dokumentu stoji decidno da se ambasada Srbije seli u Jerusalim do leta sledeće godine, ovo nije jedini problem koji sporazum iz Vašingtona donosi Srbiji, ocenjuje bivši predsednik Boris Tadić.

„Uveo nas je zbog Jerusalima u sukob sa Evropskom unijom. Zbog diverzifikacije gasnog snabdevanja, uveo nas je u sukob sa Rusijom, zbog 5G mobilne telefonije u sukob sa Kinom, zbog Jerusalima i sa arapskim svetom, a možda ćak i sa budućom američkom administracijom koja ne prihvata ništa od ovoga što je potpisano, jer Bajden je u ovom trenutku u prednosti nad Trampom. To je sve dokaz potpunog amaterizma sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, smatra Tadić. 

Novim dokumentima pregovori o Kosovu prebačeni su u Belu kuću, dok se u Briselu samo finalizira već parafirano.