Matić o slučaju Ćuruvija: Razočarani smo što Apelacioni nije otvorio pretres

Vesti 07. sep. 202017:25 > 17:27
Podeli:
Izvor: N1

Komisija za istraživanje ubistava novinara još uvek nema uvid u tekst obrazloženju sudskog veća Apelacionog suda kojim je ukinuta prvostepena presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije i naloženo novo suđenje pred Specijalnim sudom, kaže Veran Matić, predsednik komisije.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“, Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj. Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a da su DB-ovci za to pripremili „teren“.

„Razočarani smo činjenicom da Apelaciono veće nije otvorilo pretres po onim pitanjima koja smatra spornim i, tek nakon razmatranja dokaza, donelo presudu. Pošto nemamo uvid u sve razloge zbog kojih je doneta ovakva odluka, tj. čija žalba je usvojena, ne znamo ni kako će izgledati ponovoljeno suđenje, odnosno da li će se glavni pretres ponoviti samo po pitanju izvršioca, odnosno uvođenja NN lica, što bi značilo da ne mora da se ponavlja celo suđenje, ili je reč o još nekim aspektima koji moraju biti obuhvaćeni ponovnim suđenjem. U svakom slučaju, očekujemo da sud bude mnogo efikasniji nego što je to bio do donošenja prvostepene presude“, naveo je Matić.

On je rekao i da će Komisija za istraživanje ubistava novinara nadzirati proces „kako bi mogli da izvestimo o svakoj mogućoj opstrukciji, kojih je bilo puno u istrazi, a potom i za vreme samog prvostepenog procesa“.