Stefanović: Želimo "srpski" Amber Alert

Vesti 07. sep 202014:16 > 14:23
Podeli:
Izvor: N1

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je sa predsednikom Fondacije Amber alert Evrope Frankom Hoenom i direktorom policijske ekspertske mreže za nestale osobe Damjanom Mikličem o mogućnosti potpisivanja memoranduma o razumevanju sa tim organizacijama i uspostavljanju saradnje, istakavši da želi "srpski" Amber Alert.

Stefanović je u razgovoru putem video linka istakao da je MUP spreman i otvoren za razgovore o modalitetima saradnje u pogledu uvođenja Amber alert sistema u Srbijii, u skladu sa pozitivnim srpskim zakonodavstvom, preneo je MUP.

On je naveo da MUP u slučajevima nestanka dece sve aktivnosti preduzima momentalno i bez odlaganja, pod pretpostavkom da je nestalo dete ugroženo, sve dok se ne dokaže suprotno.

Prema njegovim rečima, cilj Ministarstva je da adekvatno odgovori na sve rizike koji mogu da dovedu do nestanka dece, kako bi se izbeglo da bude trajnih posledica po njihovo zdravlje.

Ministar je ukazao da je protok vremena od suštinskog značaja prilikom nestanka dece i procesuiranja tih slučajeva.

Hoen je pozdravio spremnost MUP da bude deo Amber alerta Evrope i ocenio je da je način na koji srpska policija postupa u slučajevima nestanka dece efikasan i dobar, dodavši da je ta organizacija spremna da pruži svu potrebnu pomoć i podršku u podizanju kapaciteta MUP u ovoj oblasti.

Miklič je istakao da je u slučajevima nestanka dece razmena informacija od presudnog značaja i izrazio spremnost ove organizacije za saradnju sa srpskom policijom u ovoj oblasti.