Tači: Bitna je suština sporazuma iz Vašingtona, nije bitno ko predstavlja Kosovo

Vesti 07. sep 202012:14 > 12:26
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da za njega nije važno ko predstavlja Kosovo, već šta sadrže dokumenti potpisani u petak u Vašingtonu. "Za mene su bitni duh i suština sporazuma. Važnije od fizičkog prisustva. Kosovo može uspeti sa američkim rukovodstvom, onim što se može postići u Beloj kući", kazao je on na konferenciji za novinare.

Međutim, rekao je Tači, „nijedan dalji korak ne može se preduzeti bez političkog jedinstva – vlasti i opozicije. Samo zajednički doprinos svih može rezultirati uspehom za našu zemlju, posebno u procesu primene ovog sporazuma. Svi smo želeli da američko rukovodstvo ima vodeću ulogu – to se dogodilo“.

Ocenio je da je događaj u Beloj kući prošlog petka „najozbiljniji američki diplomatski poduhvat u poslednje dve decenije“ i istakao zasluge za to predsednika SAD Donalda Trampa i njegovog izaslanika za pregovore, Ričarda Grenela.

Govoreći o tome što je Turska kritikovala Kosovo zbog obećanja da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, Tači je rekao da je telefonom razgovarao s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, pošto su Erdogan i Arapska liga izrazili zabrinutost zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Izraelom i najavljenog otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu

Govoreći o tome, Tači je ocenio da „ovo priznanje ni na koji način neće uticati na prijateljsko i bratsko partnerstvo sa Turskom“.