Borel srećan što vidi posvećenost Beograda i Prištine dijalogu

Vesti 07. sep 202011:46 > 11:58
Podeli:
Izvor: N1

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je u Briselu da razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa nisu laki i da je zato srećan što vidi posvećenost obe strane.

Pred današnji početak nove runde dijaloga Srbije i Kosova pod okriljem EU, Borel je rekao da će teme pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija biti pitanja nestalih i raseljenih, i ekonomska saradnja, o kojima je bilo reči na prethodnim sastancima.

POVEZANE VESTI

Borel je naveo da će danas biti reči i o još dve „veoma važne teme: o aranžmanima u vezi s manjinskim zajednicama“ na Kosovu i „rešavanju pitanja uzajamnih finansijskih potraživanja imovine“.

„Obe teme su veoma osetljive i veoma važne za buduće odnose Kosova i Srbije i za svakodnevni život njihovih građana“, dodao je Borel.

On je rekao da se stavovi Srbije i Kosova razlikuju, ali da njihovi lideri nastoje da nađu zajedničku osnovu za „rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“, „baveći se temama od izvanrednog značaja“.

Naveo je da su se Vučić i Hoti „takođe obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama“.

O rezultatima današnjih pregovora javnost će po okončanju sastanka informisati specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, najavio je Borel.

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, posle 20 meseci prekida zbog uvođenja kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mera.

Današnji sastanak Vučića i Hotija je treći od obnove dijaloga, a drugi licem u lice.