Odalović: Priznanje Kosova sigurno neće biti tema u Briselu

Vesti 07. sep 202010:47 > 10:58
Podeli:
Izvor: N1

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da tema priznanja Kosova sigurno neće biti na stolu razgovora Beograda i Prištine u ponedeljak u Briselu, već će se razgovarati o konkretnim životnim problemima.

„Ko o čemu baba o uštipcima. (Kosovski premijer Avdulah) Hoti je opet rekao da dolazi (u Brisel) po priznanje. Ta tema sigurno neće biti na stolu… Dogovorene su tri teme: pitanje nestalih, pitanje interno raseljenih i pitanje ekonomije… Za nas je važno da insistiramo na sprovođenju svega što je Priština potpisala“, rekao je Odalović u Novom danu na TV N1.

POVEZANE VESTI

On je dodao da će verovatno još neke teme biti na stolu, poput Zajednice srpskih opština i pitanja imovine, istakavši da će se „razgovarati o konkretnim životnim problemima, koji moraju da se reše. Kako će se kad se sve to završi razgovarati dalje, to je tema za vreme koje dolazi“.

Komentarišući sporazum koji je u petak potpisan u Vašingtonu, Odalović je rekao da je „kofer iz Vašingtona raspakovan, nema dilema, trilema, niti tajni“.

„EU može da se trenutno ponaša kao uvređena mlada, njen spor mehanizam je pragmatična Amerika preuzela i prepoznala ekonomska pitanja“, ocenio je Odalović i dodao da su posebna vrednost vašingtonskog sporazuma kapitalni infrastrukturni projekti, kao i mini Šengen koji će relaksirati odnose na celom Zapadnom Balkanu.

On je naveo da „kada vidite da su potpisana dva sporazuma sa Amerikom, svako je preuzeo obaveze“, i dodao, na pitanje šta je potpisao američki predsednik Donald Tramp, da je on potpisao „pismo kojim podržava ceo taj proces“.

Po pitanju tačke 16 u kojoj se navodi da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a Kosovo će otvoriti svoju, uz međusobno priznanje sa Izraelom, Odalović je rekao da u tome najveći interes imaju SAD, kao neko „ko bdi nad Izraelom“, kao i da će Srbija „morati da porazgovara sa Izraelom na temu priznanja Kosova“.

O zameni fascikli: Banalna tehnička stvar

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su u Vašingtonu zamenjene fascikle dve delegacije, on je ocenio da je to bilo samo pitanje protokola, odnosno „banalna tehnička stvar“.

„Sigurno nije nikakva podvala ili prevara. Preozbiljna je ovo tema da bi se tim šibicarenjem bilo šta radilo. To nije suština celog događaja u Vašingtonu – da je zamenjen dokument. Suština je da je ekonomski deo najbitnija stvar, i sam naziv dokumenta govori šta se tamo stvarno desilo“, rekao je Odalović.

On je ocenio da potpisivanjem vašingtonskog sporazuma, Srbija nije narušila odnose sa Kinom i Rusijom ni po jednom pitanju.

„Ako nekom ne odogovara da Srbija može da ima dobre donose i sa Rusijom i sa Kinom i sa SAD, i da se sa EU ovakvom kakava jeste – troma, spora ponekad dosta konfuzna, nosi na ovakav način… Nama trebaju sva tri strateška partnerstva. Ima prostora za saradnju i sa jednim, i sa drugim i sa trećim“, poručio je Odalović.

„Naš cilj je da imamo dobre odnose sa SAD, i da zadržimo strateška partnerstva sa Kinom i Rusijom… Možda mnogima smeta da Vučić može u ovom trenutku da se sretne i sa predsednikom SAD, i sa predsednikom Kine, i sa predsednikom Rusije. Ko to još može?!“, istakao je on.

Na pitanje da prokomentariše objavu na Fejsbuku portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove u kojoj je objavila fotografiju Vučića ispred Trampa u Beloj kući, uz tekst „ako ste pozvani u Belu kuću, a stolica je stavljena kao da ste na ispitivanju, sedite kao na fotografiji #2 ko god da ste. Verujte mi“, on je rekao da je ona samo potparolka, da nije dobila nikakav nalog odozgo, kao i da se partnerstvo Srbije i Rusije ničim ne ugrožava, te da je sve razjašnjeno i prevaziđeno u razgovoru Vučića sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Odgovarajući na pitanje zašto ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije bio deo delegacije u Vašingtonu, Odalović je rekao da „mi nismo išli da uspostavljamo diplomatske odnose sa Prištinom. Ekonomske teme su bile glavne, tamo su bili ljudi koji je trebalo da odgovore na ta pitanja – Privredna komora, Ministarstvo finansija…“

Naveo je da misli da će vašingtonski sporazum ostati na snazi i ako se u novembru posle predsedničkih izbora promeni američka administracija, jer „dokumenta koja se kod njih potpišu obavezuju i sledeću administraciju“.