Broj osnovaca povećan samo u Beogradu, najveće smanjenje na jugu i istoku Srbije

Vesti 07. sep 202010:17 > 10:23
Shutterstock

Beograd je jedini region koji beleži porast broja učenika osnovnih škola, dok je najveće smanjenje broja đaka u južnoj i istočnoj Srbiji, prenosi "Politika".

Sve više đaka se upisuje u novoizgrađene škole, koje „iz godine u godinu popunjavaju pun kapacitet, jer im zbog dobrih uslova za boravak i rad dolaze i deca koja im teritorijalno ne pripadaju, odnosno ne žive u školskom komšiluku“, navodi list.

Statističar analitičar u Odseku za obrazovanje i kulturu Republičkog zavoda za statistiku Srbije Dušan Radovanović rekao je da ukoliko se pogleda početak školske 2010/11. i 2019/20. godine jasno je da je skoro 28.500 dece manje u regionu južne i istočne Srbije.

„Situacija u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji nije mnogo bolja, tamo je oko 23.400 osnovaca manje, dok u Vojvodini imamo osipanje broja učenika osnovnih škola za više od 18.500“, objašnjava Radovanović.

Pre deset godina u klupama prvog razreda bilo je 10.744 najmlađih školaraca više nego u septembru lane na teritoriji Srbije.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, u poslednjoj deceniji sa mape osmoletki Srbije izbrisane su 223 škole, uglavnom iz isturenih odeljenja u manjim seoskim sredinama.

„Kada govorimo o broju škola koje su zatvorene važno je napomenuti da je tu reč o izdvojenim odeljenjima u seoskim područjima sa jednim ili dva učenika, koja su ugašena jer nije bilo nove dece koju bi primila u klupe“, objasnio je Radovanović.