Nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU

Vesti 07. sep 202006:51 > 06:59
Podeli:
Izvor: Printscreen

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU biće nastavljen danas u Briselu sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Domaćini sastanka su visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Početak sastanka zakazan je za 11 sati. Najavljeno je da će se Borel obratiti uoči sastanka, a Lajčak po njegovom okončanju.

Pročitajte još:

EU je saopštila da će na sastanku biti razmatrana pitanja manjinskih zajednica, međusobnih potraživanja i imovine, kao deo puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vučić je u nedelju doputovao iz Vašingtona u Brisel, gde se sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Predsednik Srbije je rekao da će tri ključne teme današnjeg dijaloga biti nestale osobe, interno raseljeni i ekonomija, a najavio je da će jedna od tema biti i Zajednica srpskih opština.

Hoti je najavio je da će danas s Vučićem razgovarati o konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kosovski koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni u nedelju je posle sastanka ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu izjavio da su dve delegacije vidno približile stavove oko onoga što on naziva „elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju“.

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, posle 20 meseci prekida zbog uvođenja kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mera.

Recipročne mere prema Srbiji Hotijeva vlada je ukinula 6. juna, tri dana pošto je formirana, čime je uklonila ključnu prepreku za obnovu dijaloga.

Vučić i Hoti su se u petak u Beloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali gotovo iste verzije dokumenta nazvanog „Ekonomska normalizacija“ koje se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.