Janjić: Sporazum iz Vašingtona razrešio neke stvari koje Brisel nije znao

Vesti 06. sep 202016:59 > 17:09
Podeli:
Izvor: N1

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u Briselu. Teme tehničkih razgovora Beograda i Prištine biće pitanje nestalih osoba, interno raseljenih osoba i ekonomija, naslanjajući se na sporazum iz Vašingtona, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa diplomatama Miroslavom Lajčakom i Metjuom Palmerom.

Ovoga puta meni u Briselu napravljen je po željama predsednika Srbije. Nije bilo šnicli, ali zna se šta predsednik voli da ga dočeka.

„Ja više od svih belgijskih specijaliteta volim pitu krompirušu i zeljanice, tako da oni to spreme za mene. Pa sad, ako se sviđa ovim strancima sviđa, ako im se ne sviđa šta da radim“, rekao je Vučić.

Uz komentar da evropski zvaničnici nisu ništa jeli već samo popili kafu završene su pripreme za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

„Evropska unija nesumnjivo želi ključnu ulogu za sebe i da bude nosilac tog procesa, mislim da žele takođe da iskoriste deo onoga što je u Vašingtonu postignuto da bi mogli dalje još brže da napreduju. Da su najsrećniji na svetu, ko kod bi vam to rekao ne bi vam baš rekao istinu“, smatra Vučić.

POVEZANE VESTI

U Briselu se očekuje da će se detaljnije razgovarati o infrastrukturnim sporazumima, ali i o temama međusobnog potraživanja, ali i o položaju manjinske zajednice.

„Sporazum iz Vašingtona je razrešio neke stvari koje Brisel nije znao – a to je traženje priznanja i obustava priznanja. Povećao je broj zemalja koje priznaju Kosovo, olakšao je put Kosovu u UN kao posmatraču i pomogao Evropskoj uniji jer ona oko toga nije imala stav. Ako govorimo o ekonomskim aranžmanima, sve je to obaveza po briselskom sporazumu“, ocenio je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Još jedna obaveza briselskog sporazuma je i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). To u Vašingtonu nije pomenuto, ali iz srpske delegacije tvrde da će ZSO biti glavna tema u pravo u Briselu.

„Očekujem da nakon sedam godina konačno počne razgovor o sprovođenju na terenu Zajednica srpskih opština, srpska strana će snažno na tome insistirati nošeni zamajcem onoga što je pozitivno postignuto u Vašingtonu, bez onoga što je Priština priželjkivala i najavljivala – priznanje. Od toga nema ništa to mogu i ovde da zborave“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„To može da se tretira kao neizvržavanje obaveza obe strane. Nikada, ja bar nisam obavešten da je tim od četiri predsednika sa Severa Kosova predložio statut, srpska strana nije nikada dala statut da pokrene proceduru. Očigledno je da je i Beogradu i Prištini to trebalo kao jedna opšta tema da bi se posle 2015. došli do toga da pošto to ne može dajte da delimo teritoriju“, rekao je Janjić.

Osim o dugovima, novim projektima, manjinama srpska strana će u Briselu tražiti i, kako najavljuju, otvaranje arhive terorističke OVK.