Komentari stranih diplomata o sastanku u Beloj kući privukli pažnju i Vučića

Vesti 06. sep 202016:32 > 16:49
RTS

Boravak u Beloj kući i susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pamtiće i po reakcijama na društvenim mrežama.

Snimak nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući, i pogled ka delegaciji nakon što je američki predsednik čestitao na hrabrosti zbog odluke da u julu naredne godine srpska ambasada bude premeštena u Jerusalim. Potom i pokret rukom bil isu dovoljni da mnogi pomisle da se srpski predsednik iznenadio nečim što je čuo.

„Ceo dan i celu noć sam svaku reč proveravao, 500 puta.

Da je 501 pogled možda bio iznenađujuć smatra i nekadašnji švedski diplomata Karl Bilt.

„Evo trenutka kad je predsednik Vučić obavešten da će ambasadu (Srbije) u Izraelu preseliti u Jerusalim“, napisao je Bilt na Tviteru uz postavljeni video.

POVEZANE VESTI

„Ti ljudi polaze od sebe. Znaju kako su nesposobni, znaju kakvi su neradnici – od Karla Bilta do Boška Obradovića. Kao sijamski blizanci, nikakve razlike nema. Polaze od sebe, nikad ništa pametno nisu uradili, ali jedan će za pare, a drugi onako, znate, to je… ne znam šta bih drugo rekao sa sobom da nešto lupimo i izmislimo“, rekao je Vučić.

Nije to jedina scena iz Bele kuće. Fotografija Vučića u Trampovom kabinetu privukla je pažnju portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove.

„Ako su vas pozvali u Belu kuću, a stolicu Vam stavili kao da ste na ispitivanju, obavezno sedite kao na fotografiji dva. Ko god da ste, samo poverujte“, navela je Zaharova na Fejsbuku.

Zaharova se kasnije izvinila zbog twita, rekla je da pogrešno protumačena. No, nedovoljno brzo da predupredi reakciju šefa kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji je u odgovoru na objavu Zaharove otkrio i dosad nepoznat detalj. Vučić je, kaže, kod ruskog predsednika čekao i sat i po na prijem.

„O sebi najviše govori i Marija Zaharova… Primitivizam i prostakluk koji je pokazala govori o njoj, a bogami i onima koji su je tu postavili“, ocenio je Vučić.

Raspored sedenja je, kaže Vučić, za njega bio u drugom planu.

„Sedi Tramp u svojoj visokoj fotelji, oni meni dostavljaju stolicu. Ja sedam na tu stolicu, preko puta njega. Govorim najslobodnije, imali smo izuzetan, otvoren razgovor gde sam čak branio naše odnose sa Kinom, verovali ili ne. Zamislite da sam rekao: ‘Znate, reći će mi u Srbiji što je ova stolica tako uska i mala i što ja nemam tako veliki sto i fotelju kao ti predsedniče Amerike. A pošto ste takvi pa ste mi stavili takvu malu stolicu, a meni ne prija, pošto me baš briga za moj narod i baš me briga za taj sporazum, meni je mnogo važna stolica u kojoj ću da sedim, e sad odoh odavde'“, rekao je Vučić.