Ministarstvo odbrane: Obezbeđeni novi hangari za smeštaj vojnih vazduhoplova

Vesti 06. sep 202015:39 > 15:47
Ministarstvo odbrane

Unapređenje stanja u Ratnom vazduhoplovstvu postignuto je ulaganjem u poboljšanje materijalnog statusa pilota i letača pre svega povećanjem plata, kontinuiranim procesom obuke i usavršavanja, nabavkom modernih vazduhoplova i sredstava, ulaganjima u izgradnju nove infrastrukture i obnavljanjem postojeće na vojnim aerodromima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, uporedo sa nabavkom novih vazduhoplova poput aviona MiG-29, helikoptera Mi-35, Mi-17 i H-145M, vodilo se računa da se obezbede adekvatni uslovi za njihovo čuvanje i održavanje.

„Izgradnja hangara sa akumulatorskom stanicom na vojnom aerodromu Narednik pilot Mihajlo Petrović u Nišu, iako planirana kao trogodišnji projekat u periodu od 2018. do 2020. godine, završena je pre roka, u 2019. godini“, rekli su u Ministarstvu.

Namena ovog hangara, naveli su, je da pored smeštaja helikoptera H-145M i Mi-35 omogući održavanje vazduhoplova i stvori kvalitetne uslove za rad, prostor za smeštaj alata i materijala.

„Neposredno uz objekat hangara, izgrađena je akumulatorska stanica, koja je sa hangarom povezana veznom nastrešnicom, a u kojoj postoji prostor za pregled i servisiranje akumulatora sa potrebnim pratećim sadržajem na sredstvima tehnike koja se nalaze na aerodromu“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo odbrane

Radovi na izgradnji hangara za smeštaj aviona MiG-29 u dežurstvu u Sistemu protivvazduhoplovne odbrane RViPVO na vojnom aerodromu Pukovnik – pilot Milenko Pavlović u Batajnici, u završnoj su fazi, tako da će biti obezbeđeni uslovi za smeštaj aviona, smanjeno vreme potrebno za pripremu vazduhoplova i omogućeno manje naprezanje ljudstva, dodali su i istakli da će uticaj vremenskih faktora sveden na minimum.

Takođe je saopšteno i da je, osim novog hangara, vojni aerodrom u Batajnici posle 21 godinu nakon što je bombardovan za vreme NATO agresije, dobio modernu svetlosnu signalizaciju na pisti broj jedan, što omogućava njenu bezbednu upotrebu u noćnim i uslovima loše vidljivosti, a radovi se nastavljaju i na pisti broj dva, kao i na rekonstrukciji vodovodne mreže na tom aerodromu.

„Od infrastrukturnih ulaganja na civilno-vojnom aerodromu Morava kod Kraljeva u toku je rekonstrukcija armiranih betonskih skloništa za smeštaj vazduhoplova, a realizovana je rekonstrukcija piste i izgradnja sistema svetlosne signalizacije“, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije naveli su i da će nastaviti da ulažu u razvoj Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne opreme (PVO), kao i da vode računa o svim resursima kojima raspolažu, jer samo jaka Vojska Srbije garant je mira i stabilnosti svim građanima Srbije.