Đurić: Snažno ćemo gurati pitanje sprovođenja sporazuma o formiranju ZSO

Vesti 06. sep 202013:33 > 13:38
Podeli:
Izvor: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da će delegacija Srbije, "nošena pozitivnim zamajcem uspeha srpske delegacije u Vašingtonu", sada snažno gurati pitanje sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Đurić je, povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, rekao da se razgovaralo kako da postanu dostupni forenzički dokazi za nestale Srbe i o uzurpiranju srpske imovine od Albanaca. 

Razgovarali smo da to sve bude normirano. Naravno, pričali smo i o ekonomskoj saradnji. rekao je Đurić za TV Pink i dodao kako je potrebno rešiti pitanja funkcionisanja plaćanja. 

Potrebno je omogućiti da se građani slobodno kreću. Očekujem ozbiljne razgovore o ove tri teme i Srbija ima šansu da iskoristi pozitivan zamajac koji je stvoren razgovorima koji su završeni u Vašingtonu, istakao je Đurić.

On je, u kontekstu potrage za nestalima, dodao i da je potrebno „otvoriti arhive terorističke OVK“ da se zna gde su ljudi.