Jagodina poklanja dva hektara zemlje Grcima

Vesti 26. maj 201511:37 > 11:43
Podeli:
Izvor: TANJUG/Aleksandar Ćirić

Grčko-srpskoj privrednoj komori grad Jagodina će pokloniti dva hektara zemlje pored autoputa, sa kompletnom infrastrukturom, za koje bi komora trebalo da obezbedi investitora, rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma u Solunu predsedniku te komore Kostasu Georgakisu.

Marković predvodi delegaciju 350 zanatlija iz Jagodine koji će Grcima predstaviti svoje proizvode.

„Grčko-srpskoj privrednoj komori poklanjamo dva hektara zemlje u Industrijskoj zoni u Jagodini. Tu radi sedam fabrika, šest italijanskih i jedna ruska, trenutno radi 1.400 ljudi, a do kraja 2016. godine radiće 3.000 ljudi“, rekao je Marković.

Očekujemo da komora pronađe investitora koji hoće nešto da pravi, rekao je on, dodajući da taj investitor može da bude baza za izvoz grčkih proizvoda na tržišta drugih zemalja.

„Dobili ste besplatno zemljište, komunalije, infrastrukturu, struju, vodu, gas“, kazao je Marković i dodao da se dozvola za gradnju u Jagodini dobija za svega 12 dana.

Marković: Važno da pojačamo ekonomsku saradnju s Grčkom

Izvor : TANJUG/Aleksandar Ćirić

Marković se sastao i sa gradonačelnikom Soluna Janisom Butarisom koji je uputio poziv privrednicima iz Srbije da dođu na Sajam trgovine u Solun septembra meseca, na kome će svoj štand imati i srpski privrednici.

Osim toga, dogovoreni su i drugi vidovi saradnje Jagodine i Soluna poput uzajamnog stipendiranja studenata i to tako što će Jagodina stipendirati pet studenata iz Soluna, a Solun tri studenta iz Jagodine.

Gradonačelnik Butaris kazao je da postoje mnoge oblasti u kojima bi moglo konstruktivno da se sarađuje, kao što je saradnja između univerziteta, trgovinska, kulturna saradnja i mnoge druge oblasti.

Ukazujući da bi spoljnotrgovinska razmena Srbije i Grčke mogla znatno da se unapredi, Marković je rekao da je za Srbiju važno da pojača, pre svega ekonomsku, saradnju sa Grčkom.

Imajući u vidu da je Evropa uvela sankcije Rusiji, a Rusija Evropi i da Grčka ne izvozi više u Rusiju onoliko koliko je izvozila pre sankcija, vlasnicima fabrika iz ovog regiona koji su izvozili u Rusiju nudimo da dođu u Srbiju, izaberu neki grad i otvore fabriku, naglasio je Marković, podsećajući da se iz Srbije u Rusiju izvozi bez carine, a Srbija daje i subvencije za novozaposlene radnike.

On je izrazio uverenje da će ove godine iz Srbije u Grčkoj biti više turista nego prošle godine.

„Šta mi tražimo od Grčke – da nas podrži na evropskom putu, da kupuje iz Srbije ono što uvozi iz drugih zemalja, a to nije mnogo“, poručio je Marković.