Vučić: Suštinski smo imali razmenu "pismena" sa SAD

Vesti 05. sep 202019:28 > 19:31
Tanjug/ Budućnost Srbije/ Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sporazum iz Vašingtona izuzetno dobar za Srbiju, ali i za Srbe i Albance jer spaja ljude i preduzeća.

POVEZANE VESTI

 On je za TV Pink rekao da je zadovoljan, i da je teško da će biti još tako dobrih sporazuma, jer kako je objasnio, zna kakvi će predlozi dolaziti iz različitih strana.

„Mir i stabilnost je budućnost“, rekao je Vučić i dodao da će mnogo dobrog izaći iz ovog sporazuma.

Da ne bi bilo zabune sa kim je Srbija potpisala sporazum, Vučić je pokazao dve fascikle, navodeći da je jednu potpisao američki predsednik Donald Tramp, a drugu on.

„Mi smo u stvari suštinski imali razmenu pismena sa SAD ali da ne budemo nefer, mi dobro znamo šta je sadržaj onoga što su Albanci potpisali“, rekao je Vučić.

„Ovo su originali sporazuma, nisu nikakve kopije, ovo nosimo u Beograd“, dodao je Vučić. Vučić je juče rekao da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

Međutim, specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je potom da SAD nisu strana u sporazumu Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Na konstataciju novinara da je i američki predsednik Donald Tramp nešto potpisao, Grenel je rekao da je to tačno.

„On je u osnovi potpisao pismo potvrđivanja da će oni raditi zajedno na realizaciji sporazuma“, rekao je Grenel.

Na insistiranje novinara da pojasni šta su tačno dve strane potpisale, Grenel je kazao: „Obe strane su potpisale sporazum da sarađuju na normalizaciji ekonomskih odnosa“.

„Mnogo dobrog možemo da očekujemo od EU, ali što se KiM tiče…“

Vučić je rekao da je Srbija 2009. tražila ukidanje uloge Ujedinjenih nacija i sve prebacila na Evropsku uniju, što je uz pitanje Međunarodnom sudu pravde „najveća greška“.

Kako je rekao, Srbiija se nalazi na evropskom putu, i to su najteži razgovori i najmanje toga dobrog odatle može da se očekuje što se Kosova tiče.

„Mnogo drugog dobrog možemo da očekujemo od EU, ali što se Kosova i Metohije tiče najmanje toga dobrog. Zbog toga razumem ćutanje ponekad čak i ljutnju EU zbog ovog sporazuma jer on nama daje jednu vrstu snage i za neke druge stvari“, rekao je Vučić, dodajući da „nisu preterano srećni“.

Američki domaćini su imali sluha, želeli su da nas čuju. Mi smo primetili njihove želje, jer SAD su priznale nezavisnost Kosova, reagovali smo ozbiljno i odvažno, konstatovao je Vučić.

Vučić je ocenio da je značajna vest što će finansijska korporacija DFC otvoriti stalno predstavništvo u Beogradu, kao i to što će se konačno pokrenuti inicijativa „mali Šengen“.

Godinu dana nema ulaska Kosova u međunarodne organizacije, UNESKO, Interpol, predočio je Vučić.

„Za nas je važno poštovanje sudskih presuda za Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane. Ja sam juče bio ponosan Srbin, jedan od retkih koji je bio u Ovalnoj sobi i razgovaram ravnopravno sa Donaldom Trampom“, rekao je Vučić.

„Najskuplja srpska reć – budućnost“

Srbiju nismo obrukali, nemojte da vam pričam kako smo se borili, šta smo sve uspeli da sačuvamo, naglasio je Vučić. Voleo bih da vidim druge kako bi reagovali – ovo traži predsednik Tramp, naglasio je Vučić i predočio da ni kosovskoj strani nije bilo lako da odbiju neke predloge ili ih prihvate.

Mi treba da radimo, da živimo zajedno, da delimo isti prostor, smatra Vučić i poručio da je najskuplja srpska reč budućnost.

A Kosovo nikada nisam izbacivao ni iz budućnosti, ni iz prošlosti, istakao je on. Vučić je rekao da kada je bio sam u Ovalnom kabinetu, sedeo je preko puta Trampa, dok su prilikom potpisivanja on sedeo sa desne strane američkog predsednika – „što je bolji znak za nas“.

Šta biste vi očekivali, upitao je Vučić odgovarajući na komentare iz opozicije u Beogradu o fotografiji na kojoj sedi naspram Trampa.

„Mi smo potpisali sporazum u kojem se Srbija saglašava da otvori kancelariju Privredne komore Srbije u Jerusalimu, a onda za godinu i po dana, zavisno od Izraela prema Srbiji, i deo za Ambasadu. Mi smo vaši prijatelji, vodite (Izrael) računa o našim interesima“, rekao je Vučić o delu sporazuma za Kosovo da će sa Izraelom uspostaviti diplomatske veze.