Za Kseniju Pavlović sporazum istorijski, za Vedrana Džihića Trampov rijaliti

Vesti 05. sep 202011:52 > 11:55
Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Dopisnica iz Bele kuće Ksenija Pavlović Mekatir izjavila je u Novom danu TV N1 da je sporazum koji su delegacije Beograda i Prištine juče potpisale u Vašingtonu istorijski, i da predstavlja promenu američke spoljne politike prema Srbiji, dok je Vedran Džihić iz Instituta za međunarodne poslove u Beču, ocenio da je jučerašnja ceremonija bila "rijaliti šou" Donalda Trampa, te da je dogovor nemoguće implementirati usled nedostatka demokratskog legitimiteta i u Prištini i u Beogradu.

Pavlović Mekatir je istakla da je Amerika pokrovitelj i garant potpisanog „istorijskog sporazuma“ koji je, kako je navela, obavezujući i za srpsku i za albansku stranu. Po prvi put imamo drugačiji pristup rešavanju kosovskog problema gde je fokus na ekonomskoj saradnji, dok je na pitanje priznanja Kosova stavljen jednogodišnji moratorijum, kazala je gošća Novog dana.

Podsetila je i na sprunu tačku 10 u prvobitnom nacrtu ugovora koja je, prema njenim rečima, „suštinski bila klauzula za priznjanje Kosova“. Uverena je i da je njena prepiska na Tviteru sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom uticala na to da se formulacija o „međusobnom priznanju“ ne nađe u finalnom dokumentu.

„Ono što mi novinari ovde kažemo ima specifičnu težinu. Po prvi put imate nekoga ko je spreman da vas sasluša i razume šta je za vas problem“, navela je Pavlović Mekatir.

N1

Džihić je, s druge, mišljenja da se u Vašingtonu juče nije desilo ništa istorijsko, te da je retorika američkog predsednika Donalnda Trampa u poslednje četiri godine bila takva da svaki svoj potez tretira kao istorijski.

„Čini mi se da ekonomija ne može da nadomesti politički dogovor, a ne vidim ni u u Prištini, niti u Beogradu dovoljno demokratskog legitimiteta da bi se sproazum implementirao. Što se tiče same suštine sporazuma vraćamo se na ono što smo imali u Briselu 2013“, podsetio je Džihić.

POVEZANE VESTI

Pavlović Mekatir je uverana da je prednost potpisanog sporazuma upravo u tome što je ekonomija stavljena u prvi plan u odnosu na politiku.

„Kad investicije uđu u krvotok društva, stvarate bolju ekonomsku sliku i bolji odnos sa Amerikom. Juče smo mogli da vidimo da je Srbija imala Ameriku na svojoj strani (..) Juče je Tramp premestio ceremoniju iz Ruzvelt sobe u Ovalnu sobu, što je ukazivanje najveće časti“, podsetila je ona.

No, Trampova spoljna politika je, prema Džihićevim rečima, „rijaliti šou“ od početka njegovog mandata. „I ovo je rijaliti šou koji se juče desio, direktno plasiran u srcu američke predizborne kampanje. Sve što se juče desilo je mešavina karikature i tragikomedije.i davanje ključeva od vrata Bele kuće Vučiću – šta će biti ako (Džo) Bajden uđe u Belu kuću, da li će morati da menja bravu“, upitao je Džihić.

Podsetio je i na reakcije u Prištini na potpisivanje sporazuma, gde je predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani poručila da će dogovor iz SAD morati da dobije dvotrećinsku podršku u parlamentu kako bi stupio na snagu, dok je najjača partija na Kosovu, opoziciono Samoopredeljenje čak najavilo i proteste zbog događaja u Vašingtonu.

Džihić je naveo i da je politička scena na Kosovu krhka, da je vladajuća većina tanana, i da su novi izbori neminovni, a na njima će Samoopredeljenje, prema njegovom uverenju, dobiti podršku većinskog stanovništva.

Kada je o Srbiji reč, Džihić je rekao da Vučić inma podršku većine birača, ali da je za potreban širi legitimitet da bi ovakav sporazum dugoročno zaživeo.

„Kod Vučića moram da pomenem i to da su Tramp i Vučić braća po autoritarizmu i načinu vođenja zemlje. Ni kod jednog, ni kod drugog nema želje da se otvori javni prostor za debatu o onome što odlučuju tek tako“, primetio je Džihić.

N1

Pavlović Mekatir se oštro usprotivila oceni da je ceremonija u Beloj kući bila „rijaliti“, i istakla da je bila prijatno iznenađenja ozbiljnošću celog događaja.

Priznala je, međutim, da sporazum može biti doveden u pitanje ukoliko Džo Bajden pobedi na predsedničkim izborima u novembru. U tom slučaju će nova administracija, uverana je Pavlović Mekatir, zahtevati puno priznjanje Kosova u postojećim okvirima.

„Nisam upoznala nijednog Srbina koji je spreman da potpiše priznanje Kosova u sadašnjim okvirima. Meni je (iz sadašnje administracije) striktno rečeno da je pozicija Amerike takva da se bilo kakva pitanja razmene teritorija ili razgraničenja prepuštaju učesnicima pregovora (…) dok će Bajden ići na potpuno priznanje u sadašnjim okvirima“, navela je sagovornica N1.

Džihić ipak misli da Beograd i Priština treba da „vrate loptu u Brisel“, jer ni Srbija, ni Kosovo ne mogu pristupiti Sjedinjenim Državama, već samo Evropskoj uniji.

„Kad se vrate u Brisel počinje tek neka ozbiljnija faza. EU mora da se porbui, inače će ostati potpuno minorna u celoj jednačini. I u Dejtonu su Amerikanci došli i zaustavili rat, ali je posle EU sve to sprovela (…) Značaj EU ne može samo da se meri fondovima, nego i vrednosno. Ako region posmatra EU samo kao švajcarsku kravu koja daje puno mleka, mislim da je to potpuno pogrešan pristup. Kosovo i Srbija imaju samo realnu perspektivu za budućnost, ako budu otvoreno vodile put ka EU integracijama“, poručio je gost Novog dana.

Podsetio je i da sporazum potpisan u SAD ima npr. tačke o 5G mreži i druge obaveze koje su, pre svega, američki spoljnopolitički ciljevi, a ne srpski.

„Vučić je ddosad pokazao da je maestralan u sedenju na više stolica, to sad pojačva, ali bojim se da je to dugoročno riskantna strategija. Ne može se u isto vreme plesati na četiri svadbe koliko god to mladoženja želeo. Na ovaj način Vučić i SNS potkopavaju kredibilitet EU u samoj Srbiji“, rekao je Džihić.

Pavlović Mekatir, s druge strane, poručuje da članstvo u EU više nije prestižno kao pre, i da je „ideja da je EU jedini odlučujući faktor i vlasnik sudbine Srbije, pogrešna i ne odgovora geopolitici savremenog sveta“.