Ambasador Palestine: Premeštanje ambasade bilo bi protivno međunarodnom pravu

Vesti 04. sep 202023:50 > 23:52
Freeimages.com/ Sue Byford

Ukoliko se dogodi da Srbija premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, biće to u suprotnosti sa međunarodnom pravom i štetiće tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Palestine, izjavio je ambasador Palestine u Beogradu, Mohamed Nabhan.

POVEZANE VESTI

On je naveo da bi to bilo u suprotnosti sa rezolucijama UN koje se odnose na palestinsko pitanje i „na Jerusalim kao okupiran grad“ i da to ugrožava prava palestinskog naroda da ostvaruje svoju državu na svim teritorijama koje je Izrael okupirao 1967. godine, uključujući Jerusalim.

Nema sumnje, naglasio je ambasador, da bi to štetilo tradicionalnom prijateljstvu izmeđuu Palestine i Srbije i ne bi služilo njegovom razvijanju.

Ambasador Nabhan, koji važi za prijatelja Srbije i srpskog naroda, se nada da će prijateljska Srbija se ograditi od tih izjava, ističe se u saopštenju ambasade Palestine.

Erekat: Palestina žrtva Trampovih predizbornih ambicija

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat ocenio je da je Palestina „žrtva predizbornih ambicija“ američkog predsednika Donalda Trampa.

Erekat je to rekao odmah pošto je saopšteno da će ambasada Srbije biti prebačena iz Tel Aviva u Jerusalim.

Trampov tim će učiniti sve kako bi on bio ponovo izabran za predsednika SAD, bez obzira da li će to uništiti mir, naveo je Erekat na Tviteru.

Srbija i Kosovo potpisali su danas u Beloj kući u prisustvu predsednika Trampa sporazum o normalizaciji ekonomskih veza; kao gest prema Izraelu Srbija je najavila da će prebaciti svoju ambasadu u Jerusalim, a Priština da će priznati Izrael.

Veći deo međunarodne zajednice ne priznaje zvanično Jerusalim kao glavni grad Izraela i smatra da takvo priznanje mora biti deo rešenja decenijskog sukoba sa Palestincima po modelu dve države u kojem će istočni Jerusalim biti glavni grad buduće palestinske države.

Više o razgovorima u Vašingtonu i o reakcijama na potpisivanje sporazuma čitajte u BLOGU UŽIVO.