Grenel: Kosovo i Srbija nisu ništa potpisali sa SAD

Vesti 04. sep 202021:47 > 21:53
Izvor: AFP/DANIEL BOCKWOLDT

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao je da su Kosovo i Srbija u petak popodne u Vašingtonu potpisali sporazum o međusobnoj saradnji, i da nisu potpisali nikakav sporazum sa SAD.

Na konstataciju novinara da je i američki predsednik Donald Tramp nešto potpisao, Grenel je rekao da je to tačno.

„On je u osnovi potpisao pismo potvrđivanja da će oni raditi zajedno na realizaciji sporazuma“, rekao je Grenel.

Na insistiranje novinara da pojasni šta su tačno dve strane potpisale, Grenel je kazao: „Obe strane su potpisale sporazum da sarađuju na normalizaciji ekonomskih odnosa“.

Na pitanje da li su isti sporazumi koje su potpisale dve strane, on je rekao da su 99,9 odsto isti, sem poslednje tačke.

„Srbija će prebaciti svoju ambasadu do jula sledeće godine (u Jerusalim) – to je srpski deo sporazuma, a za Kosovo, sve je isto do poslednje tačke koja glasi da će imati međusobno priznanje sa Izraelom“, naveo je Grenel.

Pre svega, ne bih ni pokušavao da razjasnim šta je predsednik Vučić mislio kada se obraćao srpskim medijima, rekao je Grenel. „Ono što je rekao u sali za satanke je da je ovo istorijski sporazum koji će normalizovati region. Pričao je o mini-Šengen zoni“, naveo je izaslanik i dodao: „Što se tiče tačke 10, pogrešno je reći da je postojala tačka 10. Nijedna od njih nije bila numerisana. Ne znam otkud to“.

POVEZANE VESTI

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući da je zadovoljan dogovorenim i napomenuo da je u pitanju bilateralan sporazum sa SAD-om, a ne trilateralan i sa Prištinom.

„Dakle treća strana nije priznata u ovom smislu kao subjekat međunarodnog prava“, naveo je Vučić.

Ovo je značajan bilateralni sporazum za našu zemlju sa SAD, nemamo čega da se stidimo, i imamo razloga da se ovim sporazumom ponosimo – videćete da ćemo se u budućnosti i kroz razgovore s nekim drugima vrlo rado pozivati na ovaj sporazum, jer mnogo toga što smo ovim sporazumom dobili, neki drugi nam neće davati, zapamtite moje reči, rekao je Vučić novinarima.

Više o razgovorima u Vašingtonu i o reakcijama na potpisivanje sporazuma čitajte u BLOGU UŽIVO.