Dačić: Ekonomski sporazum je sve super, ali za mesec-dva novi pritisci

Vesti 04. sep 202020:49 > 21:09
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak uveče da je "ekonomski sporazum sve super", ali je ukazao da će za mesec ili dva dana uslediti novi pritisci, a trajnog rešenja za pitanje Kosova ne može da bude dok Albanci ne pristanu na kompromis.

To je skinuto sa ovog sporazuma, rekao je Dačić za RTS, aludirajući na tačku koja govori o međusobnom priznanju.

Dogovor nije da neko natera Srbiju da prizna Kosovo, poručio je Dačić koji smatra da treba iskoristiti predstojeće vreme da se razvija ekonomija.

Nisam siguran da za tri meseca neće nešto da ispliva iz Prištine, naglasio je on i podsetio da su sve do sada „prekršilii, slagali“. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da SAD nisu izvršile pritisak na kosovske Albance do kraja i da je posle potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine ostao problem političkog okvira, odnosno statusa Kosova.

„Amerika nije izvršila pritisak do kraja, nismo rešili političko pitanje, trebalo je da izađu sa političkim rešenjem (kosovskog problema)“, rekao je Dačić na RTS.

Dačić je rekao da ne očekuje sličan sastanak u Vašingtonu do američkih predsedničkih izbora 3. novembra, jer bi „sledeći sporazum morao da se bavi pitanjem političkog rešenja, a za to je potrebno da postoji neka saglasnost“.

Povodom pitanja uzajamnog priznanja Srbije i Kosova, navedenog u prvoj verziji sporazuma koju je srpska delegacija odbila, Dačić je rekao da „niko nije elaborirao šta se podrazumeva pod tim terminom, odnosno šta se priznaje i šta je predlog političkog rešenja.

„Da li se priznaje administrativna linija ili dolazi do njene korekcije, šta je sa severom Kosova i Srbima, da li se tu pravi Zajednica srpskih opština ili ‘Republika Srpska’? To je prazna floskula koja podrazumeva da neko misli da mi treba da priznamo sve ovako kako jeste. Možda nisu ozbiljno shvatili u Vašingtonu, jer da su slušali šta smo pričali, znali bi da ćemo odbiti taj predlog“, kazao je Dačić.

On je ocenio da danas potpisani sporazumi Srbije i Kosova sa SAD, odnosno „čin da Srbija bude tema o kojoj priča predsednik SAD ali ne u negativnom kontekstu“, predstavlja „istorijski događaj“ koji je „od velike važnosti za Srbiju“.

„Za nas je izvanredno što je do ovoga došlo, ali će za dva meseca da budu novi pritisci. Trajno rešenje ne može da bude bez dogovora, a tog dogovora nema dok Albanci ne pristanu na kompromis“, naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da je na Srbiji sada da „zaštiti nacionalne interese pametnom politikom“, da radi na realizaciji sporazuma i da održi dobre odnose „sa drugim partnerima koji su takodje zainteresovani“ za kosovsko pitanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su u petak popodne u Beloj kući u Vašingtonu, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa

Više o razgovorima u Vašingtonu i o reakcijama na potpisivanje sporazuma čitajte u BLOGU UŽIVO.