Netanjahu potvrdio da će Izrael priznati Kosovo

DEBBIE HILL/AFP/POOL

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je da će Izrael priznati Kosovo, koje će, kao i Srbija, otvoriti ambasadu u Jerusalimu, prenose izraelski mediji.

Te odluke su usledile nakon sastanka Kosova i Srbije u petak popodne u Vašingtonu, tokom kojeg su, uz prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa, dve strane potpisale sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

POVEZANE VESTI

Tramp je rekao da se Srbija obavezala da će prebaciti svoju ambasadu u Jerusalim, kao i da su se Kosovo i Izrael dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske odnose, prenosi izraelski list Harec (Haaretz).

Američki predsednik je u Ovalnoj sobi Bele kuće, pre sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem rekao da su se dve zemlje dogovorile o normalizaciji ekonomskih veza, odavši hvalu, kako je rekao, „velikom proboju“, više od decenije od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Vučić je u petak objavio da će Srbija preseliti ambasadu u Jerusalim do jula 2021.

Harec navodi da je Tramp predsedavao razgovorima između Kosova i Srbije, što neki vide kao pokušaj da predstavi još jedan svoj diplomatski uspeh pred predsedničke izbore u novembru.

List dodaje da je Tramp pozvao Netanjahua tokom sastanka sa Hotijem i čestitao dvojici lidera na njihovoj odluci. I Hoti je rekao da će Kosovo otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

Netanjahu je, kako Harec prenosi, nakon razgovora sa Trampom, rekao da će Kosovo biti „prva zemlja sa muslimanskom većinom koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu. Kao što sam rekao prethodnih dana, krug mira i priznanja Izraela se širi i očekuje se da mu se i druge nacije pridruže“, rekao je izraelski premijer.

Ranije u petak, Netanjahu je zahvalio Vučiću zbog „odluke da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i prebaci u njega ambasadu svoje zemlje“.

„Nastavićemo sa naporima da i druge evropske zemlje prebace svoje ambasade u Jerusalim“, rekao je Netanjahu.

Screenshot

Više o razgovorima u Vašingtonu čitajte u BLOGU UŽIVO.