Vojtehovski o poternici tužilaštva za njom: Slali pozive tamo gde sigurno nisam

Vesti 04. sep 202019:00 > 19:00
N1

Autorka i voditeljka emisije Život Priča Tatjana Vojtehovski stigla je u Srbiju, pošto je saznala da je juče za njom raspisana poternica. Iako se pretpostavljalo da će Vojtehovska po sletanju na beogradski aerodrom biti sprovedena u tužilaštvo, to se nije desilo. Na pasoškoj kontroli sačekala ju je policija i uručila joj poziv za saslušanje koje će biti 7. septembra.

Vojtehovski je iskaz dala još 2016. u svojstvu građanina, a od tada je, kako kaže, niko nije kontaktirao. U Tužilaštvu tvrde da su je trazili tri do četiri godine i da su joj slali pozive za sud na televizija Prva, gde ona sada više ne radi.

Pre nekoliko dana pozvonila je policija na njena vrata sa namerom da je privedu, uz obrazloženje da se ne odaziva pozivima.

„Ja nisam načisto oko svega ovoga, ni zašto je raspisana potrenica… Jedino što znam je da su u tužilaštvu rekli da me jure tri godine i da je to razlog raspisivanja poternice“, kaže Vojtehovski.

„Suštinski se smatra da me tretiraju kao begunca, tvrde da znam i namerno izbegavam spor koji se vodi protiv mene. To je materijalna laž. Nikakav poziv na kuću nisam dobila, mogli su da me nađu tokom vanrednog stanja kad smo svi bili zatvoreni“, dodala je.

Advokat Vladimir Todorić ocenio je da tužilaštvo ima duple aršine.

„“Grosteskno je da se za nekim ko otvoreno kritikuje vlast raspisuje poternica, dok imamo čuveni primer Jutke gde se on slobodno šeta, a raspisana je potraga i policija ne zna gde je on. To su dupli standardi tužilaštva, prema volji vladajuće većine koja kontroliše tužilaštvo“, kazao je.

Vojtehovski smatra da je „najveća sumanutost“ to da su pozivi slati tamo gde ona sigurno – nije.

„Ja već godinu dana ne radim tamo i nisam kročila više u tu zgradu. To je zaista nonsens“, navela je.