Vučić o izborima u Šapcu: Građani će glasati za demokratiju a protiv Tanje Fajon

Izbori 2020 03. sep 202022:34 > 22:39
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će građani Šapca "sigurno glasati za slobodu i demokratiju", navodeći da to znači "uvek protiv (poslanice Evropskog parlamenta) Tanje Fajon".

Fajon i grupa poslanika Evroparlamenta su u pismu upućenom građanima Šapca pozvali da se glasa za „slobodu i demokratiju“ i naveli da su junski izbori „bili podložni mnogim nepravilnostima, što je dovelo do daleko najvećeg poništavanja glasanja u poslednjih dvadeset godina izbora u Srbiji“.

Vučić je novinarima u Vašingtonu, komentarišući navode o pismu poslanika Evropskog parlamenta građanima Šapca, rekao da će „građani glasati uvek protiv Tanje Fajon, a upravo za one političare i za one ljude koji se bore za svoju zemlju, za nezavisnu i slobodnu Srbiju“.

Vučić je naveo da je Fajon pismom „sebe diskvalifikovala“ i „rekla narodu sve ono što je vlast uvek govorila“.

Prethodno je premijeka Srbije Ana Brnabić izjavila da je „nečuven“ postupak Tanje Fajon jer se, kako je ocenila Brnabić, stavila na jednu stranu u Šapcu, navodeći da je to „eklatantan“ primer mešanja u izbore u jednom gradu.

Potom je potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov danas protumačio da su Tanja Fajon, Viola fon Kramon i još šest poslanika Evropskog parlamenta direktno podržali „izbornu kradju“ koju pripremaju gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i Dušan Petrović.

Kako je saopšteno iz SNS-a, Jovanov je naveo da su oni svojim gestom u pismu građanima Šapca „ne samo pokazali nepoštovanje prema Srbiji kao državi i nisu se samo umešali u unutrašnje stvari Srbije“ , već su podržali „organizovanu kupovinu glasova“, ali i pritiske na birače i izmene izbornih pravila u cilju omogućavanja izborne krađe, zloupotrebu Gradske izborne komisije i biračkih odbora.