Od Vašingtona mnogo očekuju javnost i političari na Kosovu, ali ne i analitičari

Vesti 03. sep 202019:49 > 19:53
Shutterstock

Sastanak u Vašingtonu sa velikom pažnjom prati se i na Kosovu. Iako Priština puno očekuje od direktnog uključivanja Amerike u dijalog, tamošnji analitičari od susreta u Beloj kući ne očekuju previše.

Sastanak u Beloj kuci se u Prištini očekuje sa izuzetnim interesovanjem, i u skladu je sa opštim očekivanjima kako u političkim krugovima, tako i u široj javnosti da bi Sjedinjene Države trebalo da imaju vodeću ulogu u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

U Prištini je sa velikom pažnjom propraćena vest da bi, uz najavljene ekonomske teme, u Beloj kući mogla biti otvorena i druga pitanja, pa i ona najosetljivija političke prirode.

POVEZANE VESTI

Ipak, većina analiticara smatra da je sigurno da će na sastanku biti potpisani dogovori koji regulišu drumski, avio i železnički saobraćaj.

Analitičar Ramuš Tahiri ne isključuje da će predstavnicima Beograda i Prištine domaćin predstaviti i okvirni dogovor o normalizaciji odnosa.

“Ekonomski dogovor je poseban. Predstaviće se i okvirni dogovor o priznavanju i normalizaciji odnosa koji će biti predočen stranama, verovatno će pogledati, neće biti kao u Dejtonu mesec dana i više, nego će strane imati toliko vremena da pogledaju da razumeju, da potpišu ili ne“, očekuje Tahiri.

Analitičar Fisnik Haljimi smatra da dogovori koji se predstavljaju kao ekonomski zapravo neće regulisati ekonomske odnose, već da se radi o projektima koje će finansirati Amerika, kao i da se sa političkog aspekta može očekivati – da se od dveju strana zahteva zalaganje za finalno rešenje.

„Ovde nema sporazuma o ekonomskim odnosima, ovde ćemo imati sporazum o dva ili tri konkretna projekta koji će biti finansirani direktno iz Amerike, to je nešto što će da bude važno“, ocenjuje Haljimi.

Sa političkog aspekta moguće je očekiavti da će stranke da potpišu jedan memorandum o tome da će se zalagati da postignu finalno rešenje putem mirovne konferencije ili nečeg sličnog, dodaje on.

Na sastanku u Beloj kući sa kosovske strane prisustvuju premijer Avdulah Hoti, kao i članovi njegovog kabineta zaduženi za spoljne poslove, pravdu i infrastrukturu.

Iako je želeo da za put u Ameriku formira politički sveobuhvatan tim, Hoti nije uspeo da animira nikoga van vladajuće koalicije da se pridruži njegovoj delegaciji za susret u Beloj kući. Uprkos pozivu, učešće na ovom sastanku su odbile dve vodeće opozicione partije: Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova.