Učiteljica u Novom Sadu htela da kadi učionicu tamjanom da otera koronu

Vesti 03. sep 202017:51 > 17:57
Shutterstock

Učiteljica četvrtog razreda Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" u Novom Sadu predložila je na viber grupi roditeljima da pre početka časova kadi učionicu tamjanom i da se deca pomole, kako bi se "zaštitili" od virusa, piše danas portal Nova.rs.

Kako se navodi u tekstu, veliki deo roditelja je prihvatio njenu ideju, a majku koja se toj ideji usprotivila trenutno „linčuju“ na pomenutoj grupi.

„Da li se slažete da svakodnevno pre početka nastave zapalimo tamjan u našoj učionici i izgovorimo molitvu ‘Oče naš'“, napisala je učitelica, koja inače drži i časove veronauke u školi, na dan pre početka polaska u školu.

POVEZANE VESTI

Sudeći prema porukama, 18 roditelja je glasalo „za“ i petoro „protiv“, a medju njima se našla i majka deteta koju sada okrivljuju da je „minirala“ celu ideju, samo zato što ih je podsetila da živimo u sekularnoj državi i da u razredu postoje i deca druge veroispovesti, kao i ona koju roditelji ne vaspitavaju u religioznom duhu.

„Mi smo i dalje sekularna država i imamo neki Ustav koji bi trebalo da se poštuje, kao što se moraju poštovati i prava deteta. Zbog stava koji sam iznela trenutno me ‘linčuju’ na roditeljskoj grupi, a stvari su otišle toliko daleko da razmišljamo da dete prebacimo u drugu školu“, rekla je za Nova.rs ova Novosađanka.

Uz napomenu da nije bila jedina sa ovakvim stavom, ali ga je jedina iznela javno, rekla je da nema ništa lično protiv učiteljice, niti protiv religije, ali da smatra da njoj nije mesto u školi, mimo časova veronauke za onu decu čiji su se roditelji opredelili za to.

Da se u školu ide po znanje, a ne po uverenje, saglasan je i roditelj još jednog deteta koji se nije složio sa predlogom učiteljice.

„Po meni, tu nema šta ni da se glasa niti diskutuje. Moje dete u školu ide da bi se obrazovalo, a isključivo je na nama kao na roditeljima da odlučimo da li ćemo ga vaspitavati kao vernika ili ateistu i niko nema prava da tu odluku donosi umesto nas“, rekao je ovaj otac.

Uprkos tome što je predlog učiteljice većinski usvojen na viber grupi od strane roditelja, uprava OŠ „Ivo Lola Ribar“ ipak nije uvažila ovo viber „glasanje“.