SNS: Evroparlamentarci direktno podržali izbornu krađu koja se sprema u Šapcu

Izbori 2020 03. sep 202017:51 > 17:55
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas da su "Tanja Fajon, Viola fon Кramon i još šest poslanika Evropskog parlamenta, direktno podržali izbornu krađu koju pripremaju (gradonačelnik Šapca) Nebojša Zelenović i Dušan Petrović", saopšteno je iz SNS-a.

Jovanov je u saopštenju naveo da su „oni svojim gestom (u pismu građanima Šapca) ne samo pokazali nepoštovanje prema Srbiji kao državi i nisu se samo umešali u unutrašnje stvari Srbije, već su podržali organizovanu kupovinu glasova, pritiske na birače, izmene izbornih pravila u cilju omogućavanja izborne krađe, zloupotrebu Gradske izborne komisije i biračkih odbora“.

„Sada su i Srbija i Šabac imali priliku da se uvere koliko je licemerna i zlonamerna Tanja Fajon, koja zajedno sa svojom grupom podržavalaca gotovo svakodnevno drži lekcije Srbiji o nekakvoj evropskoj praksi i standardima, a onda javno podržava ljude koji se spremaju da pokradu izbore“, naveo je Jovanov u saopštenju.

Predsednik GO SNS je naveo i da se ova grupa evroparlamentaraca „direktno stavila u službu najgorih političkih mešetara i prevaranata na srpskoj političkoj sceni“, kao i da „građani Srbije treba dobro da znaju, da sve što kažu Tanja Fajon, Viola fon Кramon, ili bilo ko iz te grupe, predstavlja samo bednu političku agitaciju u korist Đilasa, Jeremića, Obradovića, Nebojše Zelenovića, Dušana Petrovića“.

Reagovala je i internacionalna sekretarka SNS-a Jadranka Joksimović ocenpm da su „neuobičajene, a učestale prakse neodmerene i politički navijačke aktivnosti“ poslanice Evropskog parlamenta Tanje Fajon oko izbora u Šapcu.

Joksimović, koja je i ministarka za evropske integracije, je navela da pismo evropslanika prevazilazi granice funkcije Tanje Fajon u Evropskom parlamentu i da, ako već daje podršku određenim strankama u Srbiji, onda neka se izjašnjava kao predsednica slovenačke stranke Socijaldemokrata, a ne da koristi kontekst Evropskog parlamenta i svoje funkcije za takvo pristrasno postavljanje.

Grupa od osam poslanika Evropskog parlamenta, među kojima je i Tanja Fajon koja je prošle godine bila deo delegacije evroparlamentaraca tokom pregovora vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, pozvala je u sredu, u pismu, građane Šapca da u subotu 5. septembra, na ponovljenom glasanju u tom gradu, izađu i glasaju da „sloboda i demokratija pobede“.

Kako je povodom toga saopšteno iz kabineta gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, grupa poslanika Evropskog parlamenta je u pismu upućenom građanima Šapca navela da su izbori koji su održani u junu „bili podložni mnogim nepravilnostima, što je dovelo do daleko najvećeg poništavanja glasanja u poslednjih dvadeset godina izbora u Srbiji“.

U pismu se navodi i da je „obim nepravilnosti primorao srpske vlasti da se ponove izbori u gradu Šapcu“, gde će građani zato „imati drugu priliku da iskažu svoju volju, u vrlo teškim okolnostima, na 27 biračkih mesta“.

„Mi, dole potpisani poslanici Evropskog parlamenta, ovu stvar shvatamo vrlo ozbiljno i ponovo pozivamo na slobodno, pošteno i demokratsko ponavljanje izbora u gradu Šapcu! Ne možemo dovoljno da naglasimo važnost slobodnog glasanja bez ikakvog oblika podmićivanja ili spoljnog uticaja“, navodi se u pismu grupe poslanika Evropskog parlamenta.

U pismu se navodi i da „treba osuditi svaki pokušaj pritiska na glasače da deluju protiv svoje slobodne volje“.

„Poznato je da je grad Šabac svetao i živopisan primer demokratije, gde se prava građana veoma poštuju i gde je kvalitet života jedan od glavnih prioriteta grada. Verujemo da bi ovo trebalo da bude budućnost Šapca i budućnost Srbije“, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali poslanici Evropskog parlamenta: Klemen Grošelj, Tanja Fajon, Kati Piri, Elena Jončeva, Andreas Šreder, Evin Incir, Viola Von Kramon-Taubadel i Klotilda Armand.