Brnabić: Vučić nije čovek kome se serviraju ultimatumi, malo smo zabrinuti

Vesti 03. sep 202010:12 > 10:56
Izvor: N1

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će razgovori sa Prištinom u Vašingtonu biti teški, ali da ne očekuje utimatume prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

POVEZANE VESTI

Ona je za TV Pink izjavila da političke teme nisu na dnevnom redu ovog sastanka, ali da su takve teme neizbežne.

„Jesmo malo zabrinuti zato što se u albanskim medijima na Kosovu i Metohiji najavljuje ovaj sastanak kao najvažniji datum za Prištinu ili takozvanu Republiku Kosovo od jednostranog proglašenja nezavisnosti. Moguće da oni imaju neke informacije koje mi nemamo“, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da ne očekuje ultimatume, navodeći da Vučić „nije čovek kome se serviraju ultimatumi“.

Govoreći o ponašanju Prištine, rekla je da „apsolutno nisu zainteresovani“ za ekonomske teme, iako su one prioritetne za sve ljude.

Rekla je i da Srbija u zalaganju za ekonomske teme ima razumevanje Amerike i zahvalila joj što je „prepoznala agendu koju Vučić gura godina“, pominjući inicijativu poznatu kao mini Šengen.

„Naš tim koji je otišao u Vašington je izuzetno spreman“, navela je Brnabić, dodajući da delegacija iz Beograda ima svu podršku srpske vlade.

Građanima Crne Gore dosta šupljih priča o velikosrpskoj agresiji

Brnabić je izjavila da crnogorski predsednik Milo Đukanović nema ideju kako da poboljša životni standard građana Crne Gore, pa se bavi Srbijom i iznosi optužbe protiv predsednika Aleksandra Vučića.

„Građanima u Crnoj Gori je dosta šupljih priča o velikosrpskoj agresiji“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da Vučić tokom izbora nije ni pomenuo Podgoricu, za razliku od albanskog premijera Edija Rame, koji je podržao Đukanovića.

Prema njenim rečima, takvim napadima Vučiću se crta meta na čelo.

„To moramo jasno da kažemo, jer ako se sutra bilo šta desi – da se ljudi koji su to radili ne prave ludi“, rekla je Brnabić.

Nečuven postupak Tanje Fajon

Premijerka je izjavila da je „nečuven“ postupak poslanice EP Tanje Fajon, jer se, kako je navela, stavila na jednu stranu u Šapcu, navodeći da je to „eklatantan“ primer mešanja u izbore u jednom gradu.

„Ali od 751 poslanika Evropskog parlamenta pridružilo joj se svega osam“, rekla je Brnabić, dodajući da je videla pismo koje je Fajon uputila evropskim parlamentarcima.

Ona je dodala da nije mogla da veruje da neko ko je bio zadužen za medijaciju među ovdašnjim strankama toliko zauzme za jednu stranu.

„I to“, kako je navela, „u izbore u jednom gradu, eto toliko to daleko ide“.

„Zamislite da Ana Brnabić i Aleksandar Vučić upute otvoreno pismo povodom izbora u Velenju“, rekla je Brnabić, aludirajući na to što je Fajon iz Slovenije.