Osmoro evroposlanika pozvalo Šapčane da glasaju za slobodu i demokratiju

Izbori 2020 02. sep 202023:18 > 23:20
N1

Grupa od osam poslanika Evropskog parlamenta, među kojima je i Tanja Fajon koja je prošle godine bila deo delegacije evroparlamentaraca tokom pregovora vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, pozvala je u pismu građane Šapca da u subotu 5. septembra, na ponovljenom glasanju u tom gradu, izađu i glasaju da "sloboda i demokratija pobede".

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, grupa poslanika Evropskog parlamenta je u pismu upućenom građanima Šapca navela da su izbori koji su održani u junu „bili podložni mnogim nepravilnostima, što je dovelo do daleko najvećeg poništavanja glasanja u poslednjih dvadeset godina izbora u Srbiji“.

U pismu se navodi i da je „obim nepravilnosti primorao srpske vlasti da se ponove izbori u gradu Šapcu“, gde će građani zato „imati drugu priliku da iskažu svoju volju, u vrlo teškim okolnostima, na 27 biračkih mesta“.

„Mi, dole potpisani poslanici Evropskog parlamenta, ovu stvar shvatamo vrlo ozbiljno i ponovo pozivamo na slobodno, pošteno i demokratsko ponavljanje izbora u gradu Šapcu! Ne možemo dovoljno da naglasimo važnost slobodnog glasanja bez ikakvog oblika podmićivanja ili spoljnog uticaja“, navodi se u psimu grupe poslanika Evropskog parlamenta.

U pismu se navodi i da „treba osuditi svaki pokušaj pritiska na glasače da deluju protiv svoje slobodne volje“.

„Poznato je da je grad Šabac svetao i živopisan primer demokratije, gde se prava građana veoma poštuju i gde je kvalitet života jedan od glavnih prioriteta grada. Verujemo da bi ovo trebalo da bude budućnost Šapca i budućnost Srbije“, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali poslanici Evropskog parlamenta: Klemen Grošelj, Tanja Fajon, Kati Piri, Elena Jončeva, Andreas Šreder, Evin Incir, Viola Von Kramon-Taubadel i Klotilda Armand.