Ne nazire se kraj podelama u nekada vladajućoj stranci

Vesti 02. sep. 202019:15 > 19:37
Podeli:
Izvor: N1

Demokratska stranka saopštila je da je zbog povreda Statuta i Etičkog kodeksa stranke, iz članstva isključila Radoslava Milojičića Kenu, Slobodana Milosavljevića, Balšu Božovića i Branislava Lečića. Time su nastavljene podele u stranci koja je nekada vodilu državu.

Ima li demokratije u Demokratskoj stranci? Scene verbalnih okršaja koji su često bili i na ivici fizičkog obračuna koje smo gledali 21. juna u Madlenijanumu aktuelno rukovodstvo pod vođstvom Zorana Lutovca okarakterisalo je kao pokušaj preotimanja stranke.

POVEZANE VESTI

Organizatori su, kažu, Radoslav Milojičić Kena, Slobodan Milosavljević, Balša Božović i Branislav Lečić – zato su isključeni.

„Neki razlozi koje ja zaista nisam uspeo da shvatim, ni da pročitam, prosto nisu ozbiljni. Ekipa oko Lutovca i sam Lutovac strašno manipulišu, tamo je 15 ljudi iz obezbeđenja bilo unutra, nisu se videli, ali oni nama nisu dali da uđemo“, kaže Lečić.

Od sukoba u Madlenijanumu suprotstavljene grupe su održale svaka svoj glavni odbor. Grupa koju predvodi Vida Ognjenović i koja traži izbor novog rukovodstva zakazala je izbornu skupštinu za 26. septembar i za predsednika kandidovala Branislava Lečića.

„Još uvek ga pozivam da se dogovorimo i evo sada vam javno kažem, ukoliko prihvati politiku DS, a to su tri tačke za Srbiju, ja ću se povući, neću se kandidovati. Ali, to treba Lutovac da reši, ali izgleda da ne može“, kaže Lečić.

Nikakva izborna skupština nije zakazana, kaže zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić i navodi da četvorica sada već bivših funkcionera nisu isključena zbog drugačijeg mišljenja.

„Dakle, to što Branislav Lečić više nije član Demokratske stranke nema nikakve veze sa ovom njegovom kanidaturom na lažnim izborima u Demokratskoj stranci koje organizuju on i njegovi drugari, nego ima sa dovođenjem Vučićevih batinaša 21. juna u zgradu Madlenijanuma i sprečavanja da zaseda GO DS“, kaže Rakić.

Prema njenim rečima, DS trenutno sprovodi reforme koje će biti i kadrovske, a tokom kojih će se, kako je rekla, zahvaliti na saradnji svim kompromitovanim funkcionerima, kako bi se napravilo mesta za nove ljude. Sa druge strane, članica Glavnog odbora Vida Ognjenović pozvala je Lutovca da povuče odluku o isključivanju četvorice funkcionera, a nezadovoljni članovi DS nastavljaju sa pripremama izborne skupštine.