UNESKO ministru kulture: S pažnjom pratimo situaciju oko manastira Visoki Dečani

Vesti 02. sep 202014:36 > 15:00
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu, UNESKO, poručila je ministru kulture Srbije, Vladanu Vukosavljeviću, da je "uzela u obzir njegovu zabrinutost za manastir Visoki Dečani i s pažnjom prati situaciju", kao i da je zatražila informacije UNMIK-a o tome.

UNESKO je time odgovorio na ministrove dopise iz juna i avgusta kojima je upozorio na nezakonitu izgradnju magistralnog puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira SPC Visoki Dečani.

POVEZANE VESTI

Pismo je Vukosavljeviću u ime generalne direktorke UNESKO-a Odri Azule uputio njen pomoćnik za kulturu Ernesto Otone, saopštilo je Ministarstvo. 

„Budite uvereni da smo uzeli u obzir vašu zabrinutost u vezi sa ugroženošću tog dobra (manastira) na Listi svetske baštine, kao i to da UNESKO-ov Centar za svetsku baštinu, zajedno sa Regionalnim centrom UNESKO-a za nauku i kulturu u Evropi, s pažnjom prati situaciju“, piše u pismu.

UNESKO dodaje da, „kao što praksa nalaže, a na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, obavestili smo UNMIK i zamolili da nam obezbede detaljnije informacije u vezi s nezakonitom izgradnjom puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani“, a UNMIK je 24. avgusta odgovorio da su radovi obustavljeni.

„Sve dobijene informacije prosleđene su nadležnom savetodavnom telu, IKOMOS-u (Međunarodno veće za spomenike i lokalitete, radi na očuvanju i zaštiti mesta kulturne baštine širom sveta), radi njihovog tehničkog sagledavanja situacije koja bi mogla da utiče na neospornu univerzalnu vrednost samog manastira, u skladu s Priručnikom za implementaciju Konvencije za svetsku baštinu“, piše u pismu Otonea Vukosavljeviću.

Ministar kulture Srbije je u junu i avgustu uputio protestne note najvišim zvaničnicima UNESKO-a, generalnoj direktorki Odri Azule, zameniku direktora za kulturu Ernestu Otoneu i direktorki Centra UNESKO-a za svetsku baštinu Mehtild Resler, povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani.