NDNV zatražio podršku međunarodnih organizacija zbog otpuštanja na RTV-u

Vesti 01. sep 202020:53 > 20:57
Izvor: N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obratilo se brojnim međunarodnim novinarskim i medijskim organizacijama, ali i međunarodnim organizacijama u Beogradu, zbog masovnog otpuštanja radnika u Radio-televiziji Vojvodine, ukazujući da bi ono posebno moglo ugroziti informisanje na manjinskim jezicima u Vojvodini.

Do otpuštanja dolazi pošto je rebalansom budžeta Srbije toj medijskoj kući uskraćeno više od 200 miliona dinara, čime je RTV ostao bez novca za angažovanje tih radnika, navodi se u pismu upućenom i OEBS, Savetu Evrope i Delegaciji EU u Beogradu.

Dodatno je zabrinjavajuće i to da je RTV sve te radnike angažovala putem agencije za radnu snagu, što ih je od početka stavilo u nezavidan položaj, dodaje NDNV, prenosi Cenzolovka.

POVEZANE VESTI:

Udruženje u pismu ističe da su novinarski integritet i autonomija direktno povezani sa socio-ekonomskim položajem medijskih radnika, te da se teško može očekivati kvalitetan medijski sadržaj od onih čiji angažman u svakom trenutku može da se ukine, „a upravo se to dešava sada u toj medijskoj kući“.

U saopštenju NDNV podseća da je to udruženje već nekoliko puta u prošlosti ukazivalo na probleme angažovanja novinara putem agencija za radnu snagu.

U slučaju RTV posebno je poražavajuće da je ovim potezom ugroženo kvalitetno funkcionisanje redakcija na manjinskim jezicima, na šta i same redakcije ukazuju u javnim pismima upućenim građanima i građankama, kao i rukovodstvu te medijske kuće, napominje se u pismu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je međunarodne organizacije da posvete pažnju ovom problemu i da podrže napore novinara i medijskih radnika u RTV da se izbore za stabilno i kvalitetno funkcionisanje tih redakcija.