Kontroverzni FDN: Bez akreditacije, kadrovi Megatrenda i sumnja da iza stoji SNS

Vesti 01. sep 202018:49 > 18:55
Podeli:
Izvor: N1

Nižu se kontroverze oko novog privatnog Fakulteta društvenih nauka, iza kog, sumnja se, stoji Srpska napredna stranka. Nakon što je u javnost isplivao podatak da je najveći deo predavača tog fakulteta potekao sa Univerziteta Megatrend, ispostavilo se i da Fakultet društvenih nauka, osnovan pre godinu dana, još nema akreditaciju za održavanje nastave. I pored toga, fakultet na sajtu oglašava upis studenata, i sve to u zgradi najvećeg državnog preduzeća za trgovinu - oružjem.

Fakultet utemeljen na pažljivo organizovanom planu i programu – kako stoji na sajtu novog Fakulteta društvenih nauka, ili,rečima lidera opozicije, nova SNS fabrika za štancovanje diploma.

„Fakultet društvenih nauka bi skraćeno i lakše moglo da se nazove Megatrendom dva ili novim Megatrendom“, kaže lider Dveri Boško Obradović.

Lider Dveri, koji je prvi u javnosti izneo kontroverze oko osnivanja novog privatnog fakulteta, tezu da je u pitanju novi Megatrend temelji između ostalog na činjenici da je većina predavača FDN-a potekla sa Megaternda, čak 27 od ukupno 34 nastavnika na novom fakultetu su bivše kolege ili studenti Megatrend rektora Miće Jovanovića.

„To se desilo negde u periodu verovatno negde između 15. septembra i 1. oktobra prošle školske godine, dakle 2019/20, neposredno pred početak školske godine, oni su jednostavno napravili jedan isti ovakav obrazac, sve isto sve isto, sve isto, samo je potpis bio različit i svi su dali otkaz u periodu od desetak-12 dana. Ljudi su jednostavno nestali. To je bila takva jedna zavera da ja nisam mogao da verujem. To je bio jedan blickrig“, kaže rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović.

Kao glavnokomandujućeg, Mića Jovanović vidi Gorana Lalića, prorektora za nastavu novog fakulteta, a ujedno i urednika ne tako novog, prorežimskog portala Srbijadanas.

„Moram da se ogradim, ja podržavam aktuelnu vlast, ja nisam u SNS-u, ja sam u SPS-u, ali je sve ovo toliko neverovatno frapantno, da se ovako nešto uradi jednoj instituciji koja postoji 31 godinu, sve ukazuje da je to namera da se napravi jedan SNS-ov univerzitet“, smatra Jovanović.

POVEZANE VESTI:

Ako bismo ostavili po strani to ko vrši uticaj na formiranje FDN-a, uočili bismo i veće probleme, kaže profesor Dalibor Petrović, jedan od osnivača Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti.

„Ono što mi možemo da zaključimo na osnovu podataka koji su dostupni na sajtu, jeste da ovaj fakultet nema akreditaciju za izvođenje nastave.Tamo piše da oni imaju nekakvu akreditaciju ali piše NIO, za one koji ne znaju to znači da oni imaju akreditaciju da vrše naučno-iustraživački rad, to znači da njihovi nastavnici kao naučnici mogu da se prijavljuju na konkurse, na fondove i tako dalje, ali to sa izvođenjem nastave nema nikakve veze“, objašnjava Petrović.

Čak i kada bi mogli da izvode nastavu, odnosno upisuju studente, cela stvar bi naprosto bila ekonomski neisplativa, dodaje profesor.

„Nije mi jasno kako neko ko osniva fakultet na koji želi da upiše 30-40 studenata, znači mi tu ne govorimo o stotinama ljudi, pa će sad da neko zarađuje neki novac, znači cela ta konstrukcija je potpuno ekonomski neodrživa. Cena 1.200 evra valjda sniženo i nekih pedesetak ukupno studenata prve godine, vi lako možete da preračunate koliko je to novca, a sa druge strane koliko je novca potrebno da platite dvadesetak nastavnika, administraciju, zgradu“, kaže profesor Petrović.

Upravo zgrada u kojoj se nalazi fakutlet je za sada poslednja, ne i najmanja kontroverza u ovoj priči – novi privatni fakultet osnovan je na adresi najvećeg državnog preduzeća za trgovinu oružjem. 

Izvor : N1

I preduzeću Jugoimport SDPR i Fakultetu društvenih nauka, N1 je uputila pitanje u kom svojstvu i pod kojim uslovima jedan privatni fakultet koristi zgradu državne firme za trgovinu oružjem. 

„Fakultet društvenih nauka se nalazi u poslovnom prostoru JP Jugoimport SDPR u svojstvu zakupca poslovnog prostora. Pomenuti prostor je izdat u skladu sa relevantnim propisima, što podrazumeva pribavljanje prethodne saglasnosti Direkcije za imovinu Republike Srbije, oglašavanje i zaključivanje ugovora o zakupu. Takođe, napominjemo da je celokupan prostor fizički odvojen, predstavlja fizičko funkcionalnu celinu sa zasebnim ulazom i nije u funkciji poslovanja JP Jugoimport-SDPR. U pomenutom poslovnom prostoru se osim Fakulteta društvenih nauka, nalaze i drugi zakupci kod kojih je takođe ispoštovana zakonom propisana procedura“, naveo je Jugoimport u odgovoru N1. 

„U svojstvu zakupca“ i „u skladu sa propisima“, odgovorilo je preduzeće Jugoimport. Pitanje pod kojim uslovima, je ostalo bez odgovora.