Drakonske kazne za nepoštovanje mera, a zašto tek sada – bez odgovora ministra

Vesti 01. sep 202018:34 > 18:35
N1

Najavljene su nove drakonske kazne za nepoštovanje epidemioloških mera koje je Vlada propisala. Na vanrednoj sednici Kriznog štaba pala je odluka da kazne za masovna okupljanja budu pola miliona dinara. Ministar kaže - o manjim neće ni da razmišljaju, jer je najvažnije zdravlje.

POVEZANE VESTI

 „Imali smo snimke koje ste svi mogli da vidite, a to je okupljanje u zatvorenom prostoru gde je dozvoljeno 30 ljudi, a gde ste imali 200, 300, 500, 600, koncerte i slično. Gde ste imali, ne znam – „pena partije“ sa nekoliko stotina ljudi. Da li je to na otvorenom, poluotvorenom.. Gospodo nije vreme za to. Znači, toga moramo da budemo svesni. I šta smo se dogovorili, šta smo odlučili – to nećemo tolerisati“, naglasio je ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Ministar je juče izdiktirao broj telefona na koji građani mogu da prijave one koji ne poštuju mere – kontakt centar republičkih inspekcija Vlade Republike Srbije.

Operaterka nam je rekla da je linija zauzeta ceo dan, jer građani zovu da prijavljuju prekršaje. Međutim, svakome ponaosob mora da objasni šta se prijavljuje njima, a šta lokalnoj komunalnoj policiji, jer nije precizno objašnjeno.

„Ako je gradski, GSP, to se mora komunalnoj lokalnoj. Ako je međugradski, tipa Niš-Beograd, to ide nama. Sve u vezi škole i prosvete ide nama. Zdravstveno isto – ako u bolnicama ne nose maske, bilo kakve nepravilnosti, sve to ide nama… Ako u kafićima zaposleni ne nose maske, to ide nama. U stvari, gde god da zaposleni ne nose maske, to mora nama da ide“, kaže operaterka.

N1: A to okupljanje više od 30 ljudi?

Operaterka: Policija. To mora policija.

Privatne proslave se ne mogu zabraniti, ali nova mera države, koja podrazumeva drakonske kazne za one koji ne poštuju mere,  ohrabruje…

„Iskreno rečeno, najviše bih voleo da ne vidim ništa. Najviše bih voleo da se takvi događaju ne dešavaju. Znate kako, ako neko svesno pravi žurke sa više stotina ljudi uz korišćenje muzike, pevanje, normalno onda pevaju i učesnici tih proslava, igraju… To su takozvana dobro prepoznata mesta super-prenošenja virusa“, navodi epidemiolog Predrag Kon.

Kome, gde i u kom periodu su napisane prijave, za koje konkretne prestupe i koje kazne su izrečene ne znamo, jer ministarstvo zdravlja danas nije odgovorilo na upit N1. Izostao je i komentar zbog čega ovakav vid kontrole nije sproveden ranije, kada je epidemiološka situacija bila kritična, već sada kada su mere relaksirane, a građani vidno opušteniji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.