Markov: Po svaku cenu polazak 1. septembra, a šta će biti za desetak dana

Vesti 01. sep. 202013:13
Podeli:
Izvor: N1

Prvi dan u srednjim školama počeo je regularno, ali nastavnici nisu ni očekivali probleme prvog dana kada je velika pažnja javnosti, strahujemo šta će biti oko desetog septembra kad pažnja malo popusti, rekao je Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

On je rekao da prema prvim vestima koje ima iz škola – učenici nose maske koje su poneli od kuće, škole nisu obezbedile maske za učenike, dok su od gimnazije do gimnazije neke škole obezbedile svojim nastavnicima pamučne maske, neke hirurške, neke vizire.

On je rekao da nije tačno kako epidemiolog Predrag Kon kaže da je dovoljna jedna maska za đaka dnevno jer časovi traju dva sata ukupno, navodeći da srednjoškolci imaju po sedam časova, a nekada i po osam.

Rekao je i da je prećutno dogovoreno da se toleriše da u nastavnim grupama u gimnazijama gde ima više od 30 đaka u odeljenju, budu po dve grupe sa više od 15 đaka.

Kako je naveo, nastavnici su tražili i da se obezbedi zdravlje nastavnika koji su hronični bolesnici, ali ništa od zahteva nije prihvaćeno, s obrazloženjem da nismo u vanrednom stanju.

„Plašim se da ministar poznaje mentalitet prosečnog srpskog nastavnika, i svestan je da šta god da kaze nastavnici to bez pogovora prihvataju“, kazao je.

Snabdevenost škola sredstvima za dezinfekciju zavisiće od lokalne uprave do lokalne uprave, kazao je, ističući da je problem to i što u školama nema ni dovoljno osoblja. „Videćemo tek kako će sve biti od 10. septembra. Ulazimo u period neizvesnosti, nastavnici očekuju neizvestan period“, kazao je.

Markov je rekao da je utisak da je u Srbiji po svaku cenu moralo da se krene u školu 1. septembra.

„To se danas desilo, a kako ćemo se boriti sa tim videćemo. Imali smo potrebu da pokažemo da smo prvi u regionu po tome, ako me ne vara taj utisak, to bi bio jedini logički utisak zašto se išlo po svaku cenu na polazak 1. septembra. Nadam se da ćemo uspeti sa isplivamo bukvalno“, kazao je.

On je dodao i da se ne može očekivati ni da će u ovim ograničenim uslovima đaci dobiti vrhunski kvalitet nastave.