Slučaj Telekom: Struka različito o postupku Tepićeve, ali pita što Dolovac ćuti

Vesti 31. avg 202019:46 > 19:55
N1 (arhiva)

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila je snimak na kom se vidi kako republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac odbija da preuzme ugovor između Telekoma i firme Vajrles medije Igora Žeželja, za koji Tepić kaže da dokazuje organizovani kriminal. S obzirom na to da je snimak nastao na ulici, a ne u zgradi tužilaštva, sagovornici N1 imaju različite stavove o tome da li je Tepić ispravno postupila. Saglasni su, međutim, da svega ne bi bilo da institucija tužitelja posao obavlja kako treba.

POVEZANE VESTI

 Krajem maja potpredsednica Stranke slobode i pravde prijavila je Interpolu „nestanak“ republičke javne tužiteljke. Međutim, juče ju je pronašla u svom komšiluku, u Novom Sadu. Iskoristila je priliku da joj uruči, kako kaže, dokaz o zloupotrebama u Telekomu, ali bezuspešno. Tepić navodi da je Dolovac ugovor odbila uz obrazloženje „da neće da se meša u politiku“.

Nekadašnji sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević pak kaže – nema to veze sa politikom, već javnom funkcijom, koju Zagorka Dolovac vrši. „Ako ona nije imala priliku da sa njom razgovara u ambijentu, koji za to služi, a to je njena kancelarija, ona je učinila ono što je trebalo da učini, da bi doprlo do javnosti ono što javnost zanima. I mene zanima zašto ona ćuti, zašto ne radi ono što bi trebalo da radi, a skoro opšte je mišljenje da ona nije dostojna funkcije koju obavlja“, navodi Ivošević.

  Da li ovaj strah od preuzimanja dokumenta koji joj nudi bivša poslanica zapravo jeste strah od političkog uticaja vlasti?

„Ona štiti taj politički uticaj, jer verovatno zahvaljujući političkom uticaju i obavlja to što sada obavlja. Ja sam bio potpuno iznenađen kad sam čuo da je ona postala državni javni tužilac“, kaže Ivošević.

Razumevanja za tužiteljku nema ni profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić. „Tužilaštvo kod nas je u velikim nevoljama, a te su pretpostavke da – ili su ucenjeni, a ucene nastaju po raznim osnovama – ili su, s druge strane, u strahu, ali biti u strahu, a da niste u nešto umešani, mislim da je to ponižavanje te profesije. Strah jednostavno ne sme da postoji kad je u pitanju ova profesija… Ljudi koji su u strahu treba jednostavno da se ne bave tom profesijom“, ističe Čupić.

Predsednica Centra za pravosudna istraživanja Vida Petrović Škero je stava da šta god mislili o radu javnog tužioca, neopravdano je presretati ga na ulici i podnositi mu nekakve podneske. Podseća – nije Tepić prva koja, prema njenim rečima, izvodi ovakve političke performanse sa tužilaštvom. Slično je uradio i gradonačelnik Novog Sada kada je podneo krivične prijave protiv predsednika i njegovog brata zbog slučaja „Jovanjica“. Konstatuje da toga ne bi bilo kada bi postojala komunikacija između političkih aktera i javnosti sa tužilaštvom i obrnuto.

„Ne mora da se pojavljuje dnevno na televiziji, ne mora da daje svoje mišljenje o Telekomu, ona može to da radi preko svoje PR službe, za koju ja nisam odavno čula da je nešto izjavila, obavestila javnost da li je pokrenut neki postupak… Ne da uđe u detalje – to nikako, ali da se javnost obavesti da tužilac i tužilačka institucija nešto radi, na nečemu“, navodi Petrović Škero.

Iako je snimak koji je Tepić objavila na društvenim mrežama izazvao brojne reakcije, republička javna tužiteljka se do sada nije oglasila – kao da se ništa nije dogodilo.