Saša Janković: Vučić nema plan za Kosovo, rešenje se odlaže decenijama

Vesti 30. avg 202013:02 > 13:09
N1

Umesto da strahuje od iznenađenja i navodno preti odbijanjem sastanka sa predsednikom SAD, predstavnik Srbije morao bi da koristi svaku priliku da iznese realno rešenje rešenje kosovskog pitanja za koje je prethodno već obezbedio najširu podršku u zemlji, smatra nekadašnji ombudsman, predsednik PSG i predsednički kandidat Saša Janković.

Prema njegovom stavu, „jedan takav realan predlog je članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, bez formalnog priznanja nezavisnosti od strane Srbije, uz eksteritorijalnost srpskih crkava i manastira, što znači da one ne bi bile u okviru Kosova, već entitet za sebe“. 

Da je iza takvog, ili sličnog plana stala država Srbija, napisao je Janković na društvenim mrežama, „velike su šanse da bi on, kao jedino konkretno kompromisno rešenje, dobio i podršku najvažnijih sila“. Umesto toga Vučić nema plan, tvrdi Janković, „a srpska politika sastoji se u tome da se rešenje odlaže već decenijama, navodno u isčekivanju boljih vremena, a ona su svaki dan u Srbiji i za Srbiju sve gora“.

On ukazuje i da bi bila „velika greška“ da Vučić zaista odbije sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, jer se eventualnom promenom na vrhu te zemlje sigurno neće promeniti cela američka spoljna politika. Zbog toga Vučićeva izjava, prema Jankovićevom uverenju, „služi samo za dizanje morala njegovim glasačima, i to onom neobaveštenom delu, ali bez osnova“.

„Umesto toga, trebalo je da predloži dobar i konkretan plan, za taj plan obezbedi najširu podršku u zemlji i na svaki sastanak ide sa jasnim i konstruktivnim predlogom Srbije. Tako bi radio predsednik svih građana, a ne jedne stranke“, zaključio je Janković.