Srbija očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja godine

Vesti 25. maj 201514:40 > 14:43
Medija centar Beograd

Vršiteljka dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milenković izjavila je da Vlada aktivno radi na pripremi za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pretpristupnim pregovorima Evropskom unijom i da očekuje da ta poglavlja budu otvorena pre kraja ove godine.

Ona je kazala da kada poglavlja budu otvorena, sledi puna realizacija aktivnosti iz akcionih planova, a EU će nadgledati sprovođenje zakona i uticaj reformi na smanjenje korupcije i percepcije korupcije.

„Pored svih mera koje država sprovodi, percepcija korupcije ostaje jako visoka. Ako građani osećaju da se od njih očekuje neka vrsta mita, onda je pored svih mera teško očekivati da se taj deo korupcije smanji“, kazala je Milenković na skupu „Transparentnost borba protiv korupcije i evropske integracije“.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je da EU godišnje gubi 120 milijardi evra zbog korupcije i da 78 odsto građana misli da je korupcija raširena i u EU.

Benedikt je kazao da će EU nastaviti da podržava Srbiju u borbi protiv korupcije, naročito zato što uskoro slede pregovori po poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava. On je dodao da je EU izdvojila šest miliona evra za borbu protiv korupcije u Srbiji i da će podržati Nacionalnu strategiju protiv korupcije.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kazao je da je zaključak posle praćenja više akcionih planova i strategija za borbu protiv korupcije da se „stvari menjaju pomalo na bolje, sporije nego što se želi, sporije nego što je predviđeno strategijom, i manje nego što određeno zakonom“.

Poverenik za zaštitu podataka i pristup informacijama od javnog značaja, Rodoljub Šabić kazao je da je Srbija 2014. godine u regionu bila pretposlednja po indeksu percepcije korupcije, a iza nje je bila samo Bosna i Hercegovina. On je kazao da, ako država želi ozbiljno smanjenje korupcije, to ne može da uradi bez maksimalnog podizanja nivoa transparentnosti. „Nije realno da će ozbiljan strani kapital doći na prostor koji je korumpiran“, naveo je Šabić.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Tatjana Babić kazala je da je zabrinjavajuć podatak da je sadašnji saziv Skupštine Srbije doneo 50 zakona po hitnoj proceduri, bez javne rasprave, te i mogućnosti da javnost vidi ono o čemu se odlučuje. Ona je kao loše ocenila i to što Srbija još nije formirala centralni registar za konzorcijume i javno-privatna partnerstva.