Ublažavanje mera pred početak škole, upozorenje prosvetara – sistem nije spreman

Vesti 28. avg 202018:49 > 18:49
N1

Ublažavanje mera - jer povoljnija epidemiološka situacija diktira tako, poručuje Krizni štab, iako su samo pre nekoliko dana tvrdili da do popuštanja mera ne bi trebalo da dođe pre polovine septembra, odnosno dok se ne vidi kako na širenje virusa utiče povratak đaka u škole. Prosvetni radnici poručuju da je situacija i dalje kritična i upozoravaju da sistem za povratak đaka u klupe nije spreman.

„Mi sa zebnjom čekamo 1. septembar. Iz tih razloga mi tražimo od nadležnih instutuicija odlaganje nastave od 30 dana“, kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

POVEZANE VESTI

 Razloga za odlaganje i paniku nema, kažu u Kriznom štabu. Tvrde i da će se situacija u školama svakodnevno pratiti.

„Nema razloga za strah. Kao što znate, mi smo spremi i organizovani za sve oblike nastave, od onlajn do one u školskim klupama. Znamo da je najbolji i najefikasniji način držanja nastave u školskim klupama, sve ostalu su kompromisna rešenje u zavisnosti od epidemiološke situacije. I ja imam školarca i jedva čekam da krene u školu“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Insistiranje da deca krenu u školu 1. septembra, dovešće do toga da za mesec dana ponovo zatvramo jednu po jednu školu, upozoravaju iz Sindikata lekara i farmaceuta i kažu da podržavaju predlog prosvetnih radnika da se početak školske godine odloži, jer nerešenih pitanja je previše.

„Koja škola ima tečni sapun, koja škola ima mogućnost da organizuje dezinfkeciju kako treba, šta će biti sa decom između časova, ko će ih čuvati i da li jedna profesor može da podeli odeljenje na dva dela i da dva puta drži nastavu, a da onda ode kući i onlajn nastavu drži po treći put“, rekao je Rade Panić.

Roditelji i deca neće onlajn nastavu, poručuju iz Ministartsva prosvete i dodaju da se 96 odsto njih izjasnilo da želi povratak dece u školske klupe 1. septembra. Zahteve prosvetara da se početak školske godine ne žele ni da razmatraju.