Bušotine NIS-a u komšiluku, buka i škripa kamiona nova realnost za meštane

Vesti 28. avg. 202017:26
Podeli:
Izvor: N1

NIS Gaspromnjeft završio je istražna bušenja na području Palića, a trenutno je u toku remont i demontiranje opreme, naveli su u toj kompaniji za N1. Međutim, meštani i ekolozi, koji se mesecima žale da im blizina bušotina i konstantna buka narušavaju svakodnevicu, tvrde da radovi ne samo da nisu stali, već su intenzivirani. Po broju cisterni koje tuda dnevno cirkulišu, sumnjaju da je u toku i eksploatacija nafte. U NIS-u s druge strane poručuju – od rezultata završenog istražnog bušenja zavisi hoće li eksploatacije biti.

Jedna ispred kuće, druga svega 500 metara dalje. U komšiluk porodice Miković proletos su se doselile dve istražne naftne bušotine kompanije NIS Gaspromnjeft.

„Mi, zajedno sa komšijama, ove radnje smatramo nasilnim radnjama, jer nemamo obaveštenja šta se dešava, do kada će se dešavati, šta nas čeka u budućnosti“, kaže Zoltan Miković.

Zvao je, pisao i obraćao se lično predstavnicma NIS-a, ali izostali su i odgovor i razumevanje za novu realnost u kojoj žive. Iza njih su, kaže, meseci konstantne buke, zbog koje su počeli da piju tablete za smirenje i odlaze na psihoterapije. Nakon 21. avgusta, do kada je, prema najavama, istraživanje trebalo da se završi, tu je buku zamenila škripa kamiona.

„Dnevno više desetina kamiona viđamo, što prolaze iza i oko naše kuće, ulaze i izlaze sa drugim cisternama sa ovih bušotina“, dodaje.

„Moguće je da on nosi neke hemikalije, ali ja ipak mislim da on nosi naftu“, rekao je Zvezdan Kalmar, iz CEKOR-a.

U Centru za ekologiju i održivi razvoj iznose sumnju da je kompanija, koja ima sve neophodne dozvole za istražna bušenja, otišla korak dalje, odnosno da je započela i sa eksploatacijom. Zato traže hitno obustavljanje radova i procenu uticaja na životnu sredinu.

„Čak i ovako loš Zakon o rudarstvu koji daje mogućnost da se bez konsultovanja javnosti počne sa istražnim bušotinama, ipak zahteva da se uključi lokalna zajednica i da ona da saglasnost na kraju za eksploataciju nafte ili bilo kojih drugih minerala na drugim mestima u Srbiji“, kazao je Kalmar.

A da je o eksploataciji još rano govoriti, za N1 poručuju u NIS-u. Navode da su u Ludoškoj ulici istražna bušenja okončali u najavljenom periodu, a da su u toku završni radovi na remontu i demontiranju opreme koji će trajati još nekoliko dana.

Od rezultata istražnog bušenja zavisi, kažu, hoće li biti faze eksploatacije za koju će, dodaju, svakako tražiti dozvole. S druge strane, za Zoltana, koji je od institucija uglavnom dobijao odgovor da nisu nadležne, konačno je stigao drugačiji poziv – da vidi rezultate merenja buke koje je sprovela Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine.

„Dobio sam rezultate da na svakoj tački prelazi dozvoljene mere i danju i noću i u objektu i van objekta“, objašnjava on.

To smatra prvim korakom u dokazivanju svojih tvrdnji sa kojima planira i na sud.

Na teren su više puta izlazili i rudarski i geološki inspektori, i u više navrata zabranjivali rad na delovima projekta, stoji u odgovoru Pokrajinskog sekretarijata za energetiku. Nakon što je NIS otklonio nedostatke, radovi su nastavljeni, a u Sekretarijatu kažu da će nastaviti i da prate geološka istraživanja na svim lokacijama.

Područje Palića nije jedino gde NIS planira da radi geološka istraživanja. Kako su medijima potvrdili, o zakupu parcela pregovaraju i sa meštanima naselja Šupljak udaljenog nekoliko kilometara od Palića i naslonjenog na Specijalni rezervat prirode jezera Ludaš. U NIS-u kažu da su dosadašnji pregovori bili uspešni, ali deo meštana, uključujući i njihove predstavnike u mesnoj zajednici, protive se naftnim bušotinama.

Zato su meštane pozvali da svoje parcele ne daju u zakup, jer se tako jedino mogu izbeći bušotine u komšiluku. 

NIS: Nastojimo da minimalno remetimo svakodnevicu, poštujemo standarde

NIS je, u odgovoru N1, naveo da su na lokaciji Palić, u Ludoškoj ulici izvodio istražna bušenja koja su okončana u najavljenom periodu, a da su trenutno u toku završni radovi na remontu i demontiranju opreme koji će biti završeni u narednih nekoliko dana.

„Za navedene radove na lokalitetu Palić kompanija NIS poseduje sve potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa. Kompanija koristi savremenu opremu koja je potpuno bezbedna, kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu i poštuje sve domaće i evropske ekološke standarde u procesu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa“, navela je kompanija.

Na pitanje da li namerava da na toj lokaciji ubuduće eksploatišete naftu, NIS je naveo da je u ovom trenutku prerano govoriti o konkretnim planovima jer od rezultata završenog istražnog bušenja zavisi hoće li biti faze eksploatacije. „U svakom slučaju, NIS će pre eventualnog početka te faze zatražiti sve potrebne saglasnosti i dozvole nadležnih državnih institucija“, dodaje se.

Upitan da li je do sada kontaktirali neke od meštana koji stanuju blizu bušotina i žale se na buku i druge nelagodnosti koje im remete svakodnevicu, NIS odgovara da su predstavnici kompanije NIS učestvovali na okruglom stolu posvećenom aktivnostima kompanije na lokaciji Palić održanom 5. juna 2020. godine u Subotici na kom su učešće uzeli i pojedini građani Ludoške ulice.

„Cilj učešća predstavnika kompanije na okruglom stolu bio je da iznesu planove i detalje o aktivnostima NIS-a na predmetnoj lokaciji i saslušaju stavove zainteresovanih meštana. Pri svim svojim aktivnostima NIS nastoji da minimalno remeti svakodnevni život meštana i ostaje otvoren za svaki razgovor koji vodi ka održivom razvoju i društvenoj prihvatljivosti osnovne delatnosti kompanije, kao i unapređenju uslova života u lokalnim samoupravama“, navodi se.

Ovde možete pogledati odgovore NIS-a: