Panić: Ako sad počne škola, u oktobru ćemo imati problem sa brojem novoobolelih

Vesti 28. avg 202012:24 > 13:24
N1

Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta, izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je povratak đaka u školske klupe trebalo da bude odložen zbog trenutne epidemiološke situacije i da bi nastava trebalo da se na početku školske godine održava onlajn.

POVEZANE VESTI

„Sindikat prosvetnih radnika ima punu podršku našeg sindikata u zahtevu za odlaganje školske godine. Lično smatram da je to trebalo da je to odlaganje trebalo da zavisi od epidemiološke situacije, i da je to odlaganje trebalo da bude od mesec do dva, ako ne i duže. Pitanje koje se postavlja je da li smo sigurni da su podaci koji se objavljuju ispravni? Znamo šta je do sada bilo, da su iznosili podatke za koje ni oni nisu bili sigurni“, napominje Panić.

On smatra da bi u Srbiji deca trebalo da pođu u školu kada bi dnevni broj novozaraženih bio ispod 50, i da bi tek tada smatrao da je sigurno da deca treba da krenu u školu.

„Kada bi taj broj bio ispod 50, onda bi bili sigurni da u sledećim mesecima nećemo imati veliki porast, a shodno tome da je taj broj trenutno iznad 100, a sa obzirom na to kakve su nam podatke do sada davali, ja bih rekao da je preko 200, već početkom oktobra ćemo imati problem sa brojem novoobolelih“, podvlači Panić.

„Nije bilo uvida u kovid bazu, nisu ti podaci sto posto sigurni, odnosno nemamo uveravanja da su ti podaci kakvi treba da budu. Verujem da kada bi sada pitali članove Kriznog štaba koji su lekari, da opet ne bi znali čist, jasan odgovor koji je broj novoobolelih i koja je struktura testova. Čini mi se da u ovom trenutku ima više osoba koji se testiraju na svoj lični zahtev zato što ljudi odlaze na odmore, i da se ne rade svi testovi za kontakte, odnosno za one koje možemo sumnjati da su zaraženi“, navodi on.

On je naveo da je izjava Predraga Kona o navodnim pritiscima na Krizni štab da se ukinu sve mere, veoma neozbiljna, i dodaje da mora da se otkrije od koga dolaze ti pritisci.

Teret polaska u školu se prebacio na roditelje

„Vlast, odnosno Krizni štab ignoriše zaposlene u školstvu. Direktori su, isto kao i u zdravstvu, najčešće ucenjeni funkcijama, i neće da izađu sa realnom situacijom. Potpuno razumem i roditelje koji su u problemu, gde će i kako će zbrinuti decu dok su na poslu. U ovom trenutku bi morali da razmišljamo o posledicama“, kaže Panić.

On smatra da se teret odluke oko polaska dece u školu prebacio na roditelje, jer su morali da potpišu saglasnost u kome je stajalo da su svesni rizika da dete može da bude inficirano koronom. Upozorio je i na mogućnost širenja infekcije među zaposlenim u školama.

„Opet ćemo zavisiti od direktora, kao organizatora nastave i svih nastavnika. S obzirom da su direktori postavljeni politički i da su ucenjeni, slabo se šta može očekivati“, smatra Panić.

„Šta će biti onog trenutka kada se desi situacija kao sa zdravstvenim radnicima da se zbog nedostatka zaštitne opreme razbole profesori. Ko će onda zbrinuti decu“, zapitao je on.

Panić je ocenio da se oni koji treba da preuzmu odgovornost „polako izmiču, dok roditelji moraju na sebe da preuzmu odgovornost.

Podseća, da se tek očekuje povratak turista iz inostranstva koji mogu da budu potencijalni prenosioci zaraze i povećavanje obima rada u privredi, pa će rizik za zarazu biti veći.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: