USPRS: Ministarstvo greši, ko će biti odgovoran ako bude težih ishoda u školama?

Vesti 28. avg 202011:34 > 11:37
N1/Ilustracija

Člana predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Vladimir Adžić smatra da je Ministarstvo prosvete pogrešilo što nije prihvatilo zahtev tog sindikata da se početak školske godine odloži za dve nedelje, što prema njegovim rečima, pokazuje i odluka Kriznog štaba o desetodnevnoj kućnoj izolaciji dece koja su se vratila sa letovanja u inostranstvu.

Adžić je u Novom danu N1 podsetio da je juče održan sastanak predstavnika četiri reprezentativna sindikata i Ministarstva prosvete, na inicijativu Unije sindikata prosvetnih radnika koja je tražila odlaganje početka školske godine za dve nedelje. Ministarstvo je, međutim, odbacilo taj predlog, ocenivši ga kao bespredmetan.

Adžić, međutim, smatra da Ministarstvo greši, a koliko je Unija sindikata bila u pravu, prema njegovim rečima, pokazuje jučerašnja izjava člana Kriznog štaba, dr Predraga Kona, da je moguće da đaci koji su bili na letovanju u inostranstvu krenu u školu deset dana kasnije. Krizni štab je danas precizirao da će deca koja se vrate iz inostranstvu morati u desetodnevnu kućnu izolaciju od momenta ulaska u zemlju.

Adžić poručuje da je stoga početak školske godine morao da bude odložen bar za dve nedelje, i podseća da je početak škole u Crnoj Gori i Severnoj Makedoni pomeren za 1. oktobar.

„Ono što su nas uveravali iz Ministarstva provete da je obezbeđeno sve što treba, nije. Ne kažem da u većem delu gradova nisu obezbeđene maske i dezinfekciona sredstva, ali javljaju se škole koje to nisu dobile“, ističe sagovornik N1.

Ministarstvo je odbilo i predlog Unije sindikata da nastavnici koji su hronični bolesnici rade isključivo na daljinu.

„Nislim da da je loše što nije prihvaćen naš predlog. Po Članu 16 Zakona o radu, ljudi koji imaju hronične bolesti imaju neka zakonska prava u vidu neke bezbednosti, a ne da ih stavljamo u situaciju da otvaraju bolovanja, da rade za 65 odsto plate, a da direktori angažuju na njihova mesta druge ljude. To je još veći trošak“, ističe Adžić.

Smatra da je dobro što će se situacija proveravati na svakih 15 dana, ali pita ko će snositi odgovornost ako u školama bude zaražavanja ili težih ishoda.

Podseća i da su nastavnici tokom vanrednog stanja, nastavu na daljinu sprovodili na sopstvenim računarima.

„Smatramo da je dužna država da obezbedi neke uslove. Hajde da vidimo da li će da obezbede 110.000 maski dnenvo. To je 550.000 nedeljno, tako da samo za septembar treba 2,2 miliona maski“, ističe Adžić.

Više vesti o kovidu-19, pandemiji i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte u BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.