Kon: Krizni štab o samoizolaciji za povratnike sa letovanja

Vesti 28. avg. 202010:03 > 10:04
Podeli:
Izvor: N1

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će Krizni štab danas ponovo raspravljati o mogućnosti uvođenja samoizolacije za osobe koji dolaze u Srbiju sa odmora iz inostranstva. "Samoizolacija deluje kao najlogičnije rešenje", rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije.

Kako je naveo, rasprava o tome da li srpski državljani koji ulaze u Srbiju treba da donose PCR testove, razrešena time što ima država koje uopšte ne testiraju strance, kao i da bi takav potez bio jak udar na laboratorije.

Govoreći o najavama da bi Evropska unija (EU) mogla da preporuči svojim članicama da skinu Srbiju sa crvene liste ukoliko broj zaraženih koronavirusom nastavi da opada, Kon je naveo da EU ima jano definisan kriterijum – praćenje 14 dana broja i ako je taj broj ispod 25 na 100.000 i ima dalju tendenciju pada, onda se ta država skida sa liste „crvenih zemalja“.

„Mi smo sada na 32 i u vrlo bliskoj budućnosti se to može očekivati“, dodao je Kon.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je za TV Prv ada se epidemiološka situacija u okruženju razmatra na dnevnom nivou i Srbija je sada jedna od zemalja sa mnogo povoljnijom situacijom.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja karantina za one koji se vraćaju sa odmora, ona je rekla da se nije mnogo toga promenilo u odnosu na period kad su donete mere koje sada važe, ali je istakla da se pokazalo da su mere koje su donete imale efekta jer je u zemljama za koje je Srbija uvela obavezan test na koronavirus zabeležen porast broja zaraženih. 

Više vesti o kovidu-19, pandemiji i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte u BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.