Zaštitnik građana: U slučaju dece iz Alibunara zatajili svi nadležni organi

Vesti 27. avg 202017:35 > 17:43
N1

Zaštitnik građana utvrdio je, u postupku pokrenutom po sopstvenoj inicijativi u slučaju šestoro maloletne dece koji su živeli u Novom Кozjaku kod Alibunara u izuzetno teškim uslovima, da su svi nadležni organi načinili propuste u radu usled čega deci nije pružena adekvatna i blagovremena zaštita prava.

POVEZANE VESTI

Zbog toga su, kako se navodi u saopštenju zaštitnika građana, deca na očigled svih državnih organa i ustanova bila prepuštena sama sebi.

Zaštitnik građana konstatuje da je sveukupno (ne)postupanje nadležnih organa bilo nepravilno, a da su utvrđeni propusti svih nadležnih državnih organa doveli do toga da život i bezbednost dece budu ugroženi, kao i da dvoje dece ne završe osnovnu školu u 21. veku, što je uticalo na njihovu budućnost i budućnost cele zajednice.

On je u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa utvrdio da Centar za socijalni rad „1. mart“ za opštinu Alinubar nije pravovremeno preduzimao mere iz svoje nadležnosti tako što nije blagovremeno pokrenuo postupak za izdvajanje dece iz porodice, s obzirom na činjenice koje su ukazivale na neadekvatno staranje majke o deci.

U preporuci zaštitnik građana navodi da taj centar treba u budućem radu da postupa blagovremeno, zakonito i da u kontinuitu preduzima mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite prava i najboljih interesa dece.

U postupku kontrole utvrđeno je i da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije obezbedilo adekvatan broj stručnih radnika u Centru za opštinu Alibunar.

Ministarstvo da obezbedi adekvatan broj stručnih radnika

U preporuci Zaštitnik građana navodi da resorno ministarstvo treba da obezbedi adekvatan broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad koji bi omogućio adekvatno postupanje tih centara.

Zaštitnik građana je utvrdio i da pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova nije preduzeo radnje u cilju blagovremenog informisanja nadležnog ministarstva o nedovoljnom broju stručnih radnika u Centru za socijalni rad za opštinu Alibunar.

Ovaj sekretarijat u budućem radu treba da obavesti resorno ministarstvo o nedovoljnom broju stručnih radnika u organima starateljstva, kako bi to ministarstvo preduzelo dalje mere, navodi se u saopštenju. Utvrđeno je i da je Osnovna škola „Miloš Crnjanski“ načinila propuste jer nije pravovremenom reakcijom zaštitila prava i interese dece, kojima je zbog nepreduzimanja aktivnosti nadležnih organa uskraćeno pravo na osnovno obrazovanje.

Zaštitnik građana je u preporuci naveo da ova škola u budućem radu pravovremenim reakcijama i daljim preduzimanjem mera prema roditeljima treba da predupredi posledice roditeljskog zanemarivanja i zaštiti prava i interese dece. Zaštitnik građana zatražio je od svih nadležnih organa u ovom slučaju da ga u roku od 15 dana obaveste o merama koje su preduzeli radi postupanja po preporukama.