Vesić: Rešićemo problem buke u Beogradu

Vesti 27. avg. 202013:58 > 14:03
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će problem buke u Beogradu konačno početi efikasnije da se rešava od sredine naredne godine, prenosi Beoinfo.

On je na prezentaciji „Akustičko zoniranje grada“ u Starom dvoru istakao da je buka jedan od najvećih problema s kojima se građani susreću u prestonici.

„Vreme je da rešimo problem buke kao što smo rešili i problem bahatog parkiranja. Problem buke je posebno izražen u centru grada, ali i svim drugim delovima prestonice zbog čega je potrebno izmeniti zakonske propise koji regulišu tu oblast!, naveo je Vesić.

POVEZANE VESTI

On je podsetio da je od 2014. do 2016. godine urađeno akustično zoniranje centralne zone grada Beograda, odnosno delovi opština Stari grad, Savski venac, Vračar, Palilula i Novi Beograd.

„Ovim projektom će biti urađeno akustično zoniranje na teritoriji svih 17 beogradskih opština. Zoniranje će nam omogućiti da spoznamo izvore buke u određenim delovima grada koji nisu samo uslovljeni radom ugostiteljskih objekata. Biće locirani saobraćajni, kao i drugi izvori buke koji remete normalan život građana, koji su najveće žrtve“, najavio je Vesić i dodao da će u akustičnim zonama biti precizirano kakav nivo buke je dozvoljen.

Studija koja će dati dalje smernice u realizaciji ovog projekta treba da bude gotova do januara naredne godine, najavio je Vesić.

„Paralelno sa tim će se sa nadležnim ministarstvom raditi na izmeni Zakona o buci koja će omogućiti lokalnim samoupravama da svojim propisima rešavaju problem buke. Na primer, objektima koji emituju muziku biće jasno propisana zaštita od buke koju moraju da poseduju. Takođe, problem glasne muzike rešavaćemo kroz zonirane prostore, nevezano da li se živi u kući ili stambenoj zgradi, jer to ranije nije bio slučaj“, ukazao je zamenik gradonačelnika.

Kada je reč o kontroli buke, Vesić je pojasnio da će izmena zakona omogućiti da komunalna milicija na licu mesta meri nivo buke i vrši kažnjavanje kod prekršioca.

„Broj prijava građana zbog buke je veći nego za sve druge komunalne probleme zajedno. Taj problem je veliki i zato mora da se reši. I kao što rešavamo problem bahatog parkiranja, rešićemo i problem buke u Beogradu – to obećavam“, rekao je Vesić i najavio da će se na isti način rešavati i problem koji građani imaju sa parom i mirisima iz ugostiteljskih objekata sa hranom.

U korak sa ovim problemom, kako je istakao, rešava se problem splavova i bašta u glavnom gradu.

„Od 2011. godine nijedan splav u Beogradu ne plaća ni dinar Gradu Beogradu, a kao posledica odluke tadašnjeg gradonačelnika koja je pala na Ustanovnom sudu. Sada ćemo izmenom Zakona o vodama konačno rešiti i to pitanje. Na taj način ćemo rešiti i problem buke. Ko se ne bude pridržavao propisanih mera, može da izgubi i dozvolu za rad. Splavovi i ugostiteljski objekti su karakteristika našeg grada i treba da postoje, ali moraju da se ponašaju u skladu sa zakonom i da ne ugrožavaju ostale građane. Vreme je da Beograd postane uređeno mesto za život svih ljudi“, rekao je Vesić i zahvalio gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i svim partnerima koji učestvuju u tom projektu.

Prezentaciji u Starom dvoru prisustvovali su gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, sekretar za poslove komunalne milicije Ivan Divac, predstavnici Bekoma i Saobraćajnog instituta CIP, koji su održali prezentaciju o uvođenju akustičnih zona u Beogradu.