Advokat Lukić: Mladić je častan oficir, sud odbija da ispita njegovo zdravlje

Vesti 26. avg. 202013:54 > 14:01
Podeli:
Izvor: N1

Branko Lukić, glavni branilac Ratka Mladića pred sudom u Hagu, kaže za N1 da ne prisustvuje raspravi o žalbama na presudu generalu zbog toga što taj sud odbija da ispita njegovo zdravstveno stanje, koje je, kako kaže, ugroženo, kao i zbog toga što advokati nisu mogli da imaju konsultacije s Mladićem zbog koronavirusa. Dodaje i da je moguće da se Mladić obrati pred sudom, ali da to zavisi od njegovog zdravlja.

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je, u novembru 2017, generala Mladića (77) osudio na doživotni zatvor, kao protagonistu sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa velikog dela teritorije BiH radi uspostavljanja srpske dominacije. Tom presudom, bivši komandant Vojske Republike Srpske proglašen je krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Advokati odbrane su juče u Hagu zatražili od petočlanog žalbenog veća da presudu Mladiću na doživotni zatvor preinači u oslobađajuću. Njegov glavni branilac Branko Lukić prethodno je otkazao svoje učešće, kao i pravni savetnik Boris Zorko, jer se ne slažu sa načinom na koji Mehanizam želi da sprovede ovu raspravu.

POVEZANE VESTI

„General Mladić je u takvom stanju da nismo sigurni da ako se dogovorimo nešto, da će tako da bude. On je narušenog zdravstvenog stanja. Ja se nisam pojavio na sudu zbog toga što tribunal nije našao za shodno da ispita njegovo zdravstveno stanje. Drugi razlog je što nismo mogli da imamo komunikaciju s klijentom zbog korone, nismo mogli da se konsultujemo“, kazao je Lukić u emisiji Studio Live na N1.

Kako je rekao, advokati su se dogovarali o tome da se Mladić obrati sudu, ali da to „može da se desi, ali možda i neće“.

Govoreći o zahtevu da se presuda Mladiću preinači u oslobađajuću, Lukić kaže da je i ranije davao izjave „da je postupak nepravilan“.

„Ja ne odustajem. Žalili smo se, verujemo u tu žalbu, verujemo da će sudije da smognu snage i da oslobode Mladića. Ratko Mladić je častan oficir“, rekao je Lukić.

On je kao primere za prihvatanje žalbi na presudu naveo bombardovanje pijace na Markalama, gde su eksperti odbrane, kako kaže, dokazali da srpske snage nisu krive za taj događaj, kao i da je Alija Izetbegović bio taj koji je zabranio civilima da napuste Sarajevo.

„Sarajevo je imalo na svojoj teritoriji Prvu armiju BiH. Da li smatrate da je to legitimni vojni cilj ili ne? To jeste legitiman vojni cilj… Sve sto je u okviru 200m od vojnih ciljeva je vojni cilj…Zašto su ratovali iz grada? Niste videli kako iz grada pucaju iz teškog naoružanja. Ako ti otvaraš vatru, ti si dužan da skloniš civile“, kazao je Lukić u emisiji N1 Studio Live.

On je ponovio da su „svi u gradu korišćeni kao živi štit“.

„Sarajevo je bio koncentracioni logor za sve civile. Vlast Alije Izetbegovića nije dozvolila civilima da napuste grad, ni mislimanima, samo vojni obveznici koji su odlazili da odmore pa se vraćali“, rekao je Lukić.

Sarajevo je bilo pod opsadom 1.423 dana, odnosno tri i po godine, poginulo je oko 10.000 ljudi, od kojih 1.601 dete. Na pitanje da li današnja situacija vodi novim sukobima, Lukić kaže: „Ja se nadam da ne. Ja nikada nisam želeo sukobe. Moj posao je da branim ljude, imam i danas prijatelje muslimane. Ja sam spreman sa svakim da razgovaram o činjenicama“.

Mladi su, dodaje, danas previše ostrašćeni.

„Politika uglavnom doprinosi tome, kao i to što ekonomija u BiH danas jednostavno ne postoji. Politika je danas produžetak one iz 90-tih godina prošlog veka, to je očigledno. Ali, Ratko Mladić je častan oficir, verujte mi, spreman sam da razgovaram o činjenicama“, izjavio je Lukić.

Lukić je posebno odbacio navode o „zločinačkom udruženom poduhvatu“, rekavši da taj termin ne postoji u pravilima Tribunala.

„U optužnici se navode svi – i vojska, i lokalno srpsko stanovništvo, dakle, okrivljen je ceo srpski narod. Sama teorija o udruženom zločinačkom poduhvatu nije dozvoljena pravilima Tribunala, to je uvela Karla del Ponte. To je teorija koja okrivljuje ceo narod“, zaključio je Lukić.