Analitičari ne očekuju pokretanje "teških" tema u Beloj kući

Vesti 25. avg. 202018:09 > 18:22
Podeli:
Izvor: Shutterstock

O čemu će predstavnici Kosova i Srbije razgovarati 4. septembra u Vašingtonu? Da li tema ekonomija može rezultirati i nekim većim sporazumima ili je reč o još jednom sastanku u nizu? Političari iz obe delegacije poručuju da su spremni za razgovore. Analitičari ne očekuju da u Beloj kući budu pokrenute "teške" teme.

Pre Vašingtona razgovaraće se na tehničkom nivou u Briselu i to 27. avgusta. Srbija se u razgovorima drži međunarodnog prava, domaćih propisa i ustava Srbije, poručuje Marko Đurić.

POVEZANE VESTI

„Naša državna delegacija će i u razgovorima u Briselu i u razgovorima u Vašingtonu da se kreće u okvirima koji su definisani: Ustavom republike Srbije, Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti i Rezolucijom Generalne skupštine iz 2010. godine“, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Sa druge strane – predsednik vladajuće partije na Kosovu, Demokratskog saveza, Isa Mustafa poziva na jedinstvo partija na vlasti i u opoziciji.

„Strategija dijaloga trebalo bi da bude pitanje o kojem razgovaraju i formulišu je premijer i njegov kabinet sa koalicionim partnerima i opozicionim liderima. Bez obzira na potrebu komuniciranja sa javnošću, moramo biti oprezni da Srbija ne sazna za našu strategiju kroz rasprave u našim televizijskim emisijama i unutrašnje sukobe jer to šteti poziciji premijera u dijalogu“, kaže Mustafa.

Danijel Server smatra da na polju ekonomije mogu biti postignuti neki sporazumi koji uključuju Trepču i Gazivode.

„Moguć je dogovor o specijalnim ekonomskim zonama duž granice između Kosova i Srbije. Sumnjam da će biti sporazuma o većim političkim pitanjima koja se odnose na normalizaciju odnosa, jer se stiče utisak da Beograd nije voljan da prizna Kosovo kao nezavisno i suvereno, a Priština ne može da prihvati ništa manje od toga. Premijer Hoti ima malu većinu u parlamentu i ne želi da rizikuje prevremene izbore, na kojima bi gotovo sigurno ubedljivo pobedio bivši premijer Kurti“, smatra Server.

Analitičar iz Prištine Špetim Gaši ne očekuje da budu pokrenute velike teme. Smatra da je reč o sastanku za jednokratnu upotrebu te da će biti više simboličan jer je, kako kaže, Trampova administracija veoma jaka u simbolizmu.

„Srbija ima jakog predsednika koji je tek pobedio na izborima i on ima mandat da pregovara čak i o osetljivim temama ali nemamo slično na Kosovu. Imamo premijera Hotija koji vodi veoma slabu vladu i on sam je veoma nepopularan. Ne očekujem da gospodin Hoti pokrene tako osetljive teme kao što su Trepča ili Gazivode illi druge teme koje se odnose na status Kosova“, kaže Gaši.

Smatra da se na stolu mogu naći potpisana pisma o namerama o železnici, autoputu i avio liniji.

„Ali ako nema novca za ove projekte i sporazume na papiru, mislim da onda nisu ni relevantni“, kaže Gaši.

Sastanak u Beloj kući je prvobitno zakazan za 27. jun, pa odložen zbog najavljene optužnice protiv Hašima Tačija, zatim za 2. septembar, da bi nedavno bio pomeren za dva dana