Krivična prijava protiv Vučića zbog Kosova, Đurić je vidi kao "kukavički napad"

Vesti 25. avg. 202015:45 > 16:08
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Grupa intelektualaca, među kojima su akademik Kosta Čavoški, prof. dr Milo Lompar, prof. dr Dejan Mirović, bivši narodni poslanik sa Kosova dr Marko Jakšić, Dragana Trifković i drugi, podneli su krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako se navodi, ugrožavanja ustavnog poretka i celovitosti Srbije.

U prijavi se ističe da je Aleksandar Vučić svojim iskazom da se zalaže za razgraničenje između srpske države i južne srpske pokrajine ugrozio ustavni poredak i celovitost države Srbije.

Podnosioci ove krivične prijave ističu da predmetnu krivičnu prijavu podnose u opštem interesu, a imajući u vidu ustavnopravnu važnost funkcije Aleksandra Vučića, zatim prirodu i težinu preduzetih krivičnopravnih radnji i moguće štetne posledice opisanog kritičnog događaja, kako po interese građana tako i po Republiku Srbiju kao državu.

Oni od nadležnih organa zahtevaju hitnu reakciju i postupanje po prijavi, proverom njenih navoda i donošenjem naredbe o sprovođenju istrage.

„Pažnju javne tužbe posebno usmeravamo i na okolnost da je prijavljeni Vučić, sa pozicije šefa države vlastitu privatnu ideju formulisanu kroz privatnu „platformu“ za navodno rešavanje kosmetskog problema putem protivustavnog razgraničenja i razmene teritorija, ponudio neovlašćeno u vidu privatne pogodbe ilegalnim organima u Prištini i Hašimu Tačiju, očiglednom zloupotrebom vlasti i moći“, navodi se u obrazloženju.

Đurić: Kukavički napad pred odlučujuću fazu borbe

Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je krivičnu prijavu kao kukavički napad na Vučića i na Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za Kosovo.

Đurić je u saopštenju naveo da krivična prijava dolazi iz redova predstavnika bivšeg režima koji je, prema njegovim rečima, učinio sve da preda Kosovo.

Prema njegovim rečima, iza te krivične prijave stoji ili veliko nerazumevanje ili zla namera, navodeći da se „nada da je ovo prvo, jer nerazumevanje nije nepopravljivo“.

„Pomenuta krivična prijava, sačinjena uz pomoć isluženih dvorskih pisaca plaćenih da peru tuđe biografije, jeste i pravni i logički nonsens“, ocenio je Đurić.

On je kazao da je krivična prijava podneta zbog navodnih tajnih pregovora sa predstavnicima Prištine, za koje je naveo da se nisu dogodili, ali i za krivično delo za koje je takođe naveo da se nije dogodilo.

„Mi zaista pregovaramo sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, jer oni to faktički i de jure jesu i po međunarodnom pravu i po našim domaćim propisima, međutim u tome nema ni nagoveštaja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, kazao je Đurić.

Dodao je da zvaničnici Srbije pregovaraju „zato što je to u interesu Srbije i njenih građana, uključujući i one na Kosovu“.

„Predstavnici Prištine su za nas samo predstavnici privremenih organa samouprave u našoj Autonomnoj pokrajini, i to će nadalje i biti“, naveo je direktor kancelarije za KiM.