Zaplenjenu rakiju, koju je Vlada ustupila bolnici, preradiće vinarija u alkohol

Shutterstock

Zaplenjena rakija koju je Vlada odlučila da ustupi Crvenom krstu i Opštoj bolnici u Kruševcu biće prerađena u medicinski alkohol od 75 procenata, stoji u dokumentu koji su u lokalnoj organizaciji Crvenog krsta pokazali reporteru N1.

Vlada Srbije odlučila je da Crvenom krstu u Kruševcu i Opštoj bolnici u tom gradu bez naknade ustupi nešto manje od 9.200 flaša rakije viljamovke za dezinfekciju radnih površina. Kako se navodi u Službenom glasniku objavljenom 21. avgusta, u pitanju je roba oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora još u maju 2005. godine.

Kako su u organizaciji Crveni krst u Kruševcu rekli reporteru N1, „razočarani su što je ova vest na ovaj način ugledala svetlost dana“.

POVEZANE VESTI

Oni, kako javlja reporter N1, ne negiraju da su tražili od Vlade Srbije da im omogući da neke zalihe pića koje postoje dobiju, ali kako bi u Vinariji Župa preradili te zalihe u medicinski alkohol od 75 procenata, kako bi to koristilo zdravstvo. Razmišljali su, kažu, da se pripreme za neki mogući veći talas oboljevanja s jeseni i da je to bio osnov njihovog zahteva, međutim, kažu da niko nije ni planirao, ni tražio, da rakijom zaista briše površine u bolnicama.

U lokalnoj organizaciji Crvenog krsta kažu da su juče bili šokirani kada su čuli da će „Opšta bolnica i Crveni krst koristiti rakiju za dezinfekciju“.

Pokazali su reporteru N1 dokument koji je stigao, o dodeli zaliha rakije Crvenom krstu i bolnici. U tom dokumentu, kako javlja reporter N1, zaista piše da se te zalihe dodeljuju, ali kada se okrene strana, navodi se u jednom delu da će rakija biti prosleđena fabrici Župa, koja će od toga napraviti medicinski alkohol.

Direktorka bolnice u Kruševcu rekla je za N1 da je takođe bila u šoku kada je čula tu vest, ali da joj je razjašnjeno.

Deo javnosti, kako javlja reporter N1, umalo nije poverovao u to da će neko zaista koristiti rakiju u 21. veku u gradskoj bolnici za dezinfekciju, ali građani Kruševca sa kojima je razgovarao kažu da su se uglavnom smejali kada su čitali vest i da su mislili da je u pitanju greška.

Od jednog litra te rakije bi otprilike trebalo da se dobije 600 mililitara medicinskog alkohola od 75 procenata, navodi reporter N1, dodajući da neki upućeni kažu da to jeste skupa procedura i da se to radi samo kada na tržištu nema dovoljno alkohola od 75 odsto za dezinfekciju.

Javljanje reportera N1 možete, između ostalog, pogledati u emisiji N1 Studio Live:

Više vesti o kovidu-19 čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.